Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Preminula poznata humanitarka iz Busovače

Pročitajte i ovo

Prije nekoliko dana na odjelu onkologije zeničke bolnice preminula je Ana Ćosić rođena u Busovači. Možda to i ne bi bila neka vijest da nije riječ o ženi koja je punih dvadeset godina pomagala siromašne i potrebite. Zakupljivala je neobrađenu zemlju po Busovači i Visokom te proizvodila krumpir, luk, grah, kupus, paradajz i drugo povrće, a zatim na zeničkoj tržnici poklanjala sirotinji. Pomagala je Ana i Dom za nezbrinutu djecu u Zenici, sirotinju po Busovači, Vitezu, Kaknju. Znala je po tridesetero djece iz Doma o svom trošku voditi na izlete za vrijeme praznika ili blagdana.

Autor: Srećko Stipović

Prije dvije godine proizvela je čak 100 tona tikve stambolke. Kada sam upoznao ovu ženu prvo pitanje je bilo zašto svoj život posvećuje siromašnima?
– Sve je krenulo prije osamnaest godina”, govorila je tada Ana. Na moj štand došao je stariji čovjek. Gleda moje proizvode pa uzdahnu i kaže: “Ah što bi se volio najesti. Tri dana nisam jeo ništa.” To me toliko pogodilo kao i moje druge kolege koji prodaju na pijaci da smo ga odmah prihvatili, smjestili, nahranili. Netko od onih prodavača čak ga je i kući odvezao s torbama punim voća i povrća. Tada me duša zaboljela vidjevši toga siromaha. Zavjetovala sam se svetom Anti da ću cijeli svoj život pomagati ljude a pogotovo siromašne jer od njih izgleda svi okreću glavu” govorila mi je Ana kada sam je upoznao na zeničkoj tržnici.

Branko Dilber direktor JU Dom i porodica u Zenici o Ani Čosić imao je samo riječi hvale.
– Suradnja Ane i našeg Doma u kojem borave djeca bez roditeljskog staranja traje već nekoliko godina. Svake godine Ana posjeti našu ustanovu i za kuhinju doveze veće količine povrća i voća, dakle kupus, krumpir, krastavce, jabuke itd..U ovoj turi poklonila je blizu jedne tone raznog povrća i voća za našu djecu”, govorio nam je tada Branko.

Anini susjedi s velikim ponosom i poštovanjem govore o njezinoj dobroti.
Mehrudin Halilović za Anu je vozio voće i povrće ne samo na tržnicu nego i u razne ustanove gdje je Ana darivala svoje proizvode.

– Anu sam poznavao dugo godina. Radio sam joj poslove oranja, frezanja. Uvijek je uredno plaćala. Čak više nego što ja kažem. Dugo nisam uopće znao da je humanitarka. Žena je imala veliko srce. Pitao sam se zašto ona toliko radi? Ali kada sam doznao da mnogo toga poklanja siromašnim ušutio sam se zacrvenio i ostao bez riječi”, govori nam Mehrudin.

Ana je zakupljivala neobrađene i napuštene njive te ih pretvarala u plodne a proizvode dijelila na zeničkoj tržnici početkom listopada svake godine. Zakupljivala je njive čak i od prvih susjeda.
– Nisam vjerovao da je Ana bila toliko čestita. Zakupljivala je moju zemlju. Radnike je uredno plaćala. Kada sam vidio kako to ona radi rekao sam da joj treba besplatno dati svu zemlju oko Busovače da je ona obrađuje. Bila je veliki borac i humanitarka”, tvrdi Gojko Stanišić iz busovačkog naselja Podjele.

Jasmin Berbić iz Donjih Moštra kod Visokog također se pridružio Aninoj akciji darivanja voćem i povrćem siromašnih Zeničana.
– Kada je Ana rekla zašto toliko sije i radi ponudio sam se da i ja sudjelujem u toj akciji kao i još mojih prijatelja. Svi smo mi davali po nešto od svojih proizvoda i Ana je to dijelila siromašnima. Dok budem radio i živio uvijek ću podržati takve akcije” izjavio nam je Jasmin Berbić koji se s Anom i kumovao.

Ana je svoj život ostvarila u potpunosti. Rodila je troje djece, zasadila dosta voćki a o njoj sam snimio i dokumentarni film naslova “Anin zavjet.” To je bila njezina želja. Za nekih mjesec i pol dana doći će vrijeme darivanja siromašnih na zeničkoj tržnici. Ane više nema ali vjerujemo da će njeni prijatelji nastaviti ovu humanu akciju koja sirotinji život učini podnošljivijim. Za dvadeset godina Ana Ćosić je uz pomoć svojih prijatelja podijelila preko 100 tona hrane potrebitima i obradila više od pedeset hektara zapuštenog zemljišta.

Autor: Srećko Stipović
Tekst i fotografije: Srećko Stipović

Ana Ćosić - Humanitarka

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

3 KOMENTARI

  1. Molim autora teksta da ode do Katića do Anine , teta Darine kako smo je zvali mi komšije, kuće i snimi kako je ona sama lijepo uređivala svoje dvorište ali na žalost imala je komšiju koji je bez njenog odobrenja ,a i svh nas ostalih vikendaša napravio farmu pilića i sve to njeno ,naše smradom,prljavštinom toliko obezvrijedio.Ona je jadna godinama vodila pravnu bitku kao Don Kihot sa ovim bezobzirnim sistemom istjerujući pravdu i vjerujem da je i to jedan od uzroka njenih problema sa štitnjačom a poslije i sa karcinomom.Općina Busovača i nadležne inspekcijske službe su još davno mogla to spriječiti ali ova država je takva ,raj za podobne i korumpirane.Volio bih da ima neko tako jak i uporan poput nje, da nastavi njenu borbu ali takvog među nama nema.Našoj teta Dari neka je laka zemlja ,a valjda će i odgovorni za njenu bolest osjetiti bar malo stida.Počivaj u miru teta Daro.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Bolnica Travnik dočekala četvero novih specijalista u svom kadru: Dr. Šatrović organizirao prigodan prijem

U kabinetu direktora JU Bolnica Travnik, direktor ove Ustanove dr. Adnan Šatrović jučer je organizirao prijem za specijaliste koji...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo