Subota, 26 studenoga, 2022

Prekoračenje propisane cijene peleta bit će najoštrije sankcionirano

Pročitajte i ovo

Federalni tržišni inspektorat će od subote vršiti usmjerene pojačane inspekcijske nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, a u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

Naime, spomenutom odlukom Vlade FBiH donesenoj na današnjoj sjednici, propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima. Ta odluka stupa na snagu u subotu, 12. studenog ove godine, a za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je da su tom odlukom Vlade FBiH inspekcijski organi dobili alat kojim će se zaustaviti prekomjerno i neopravdano povećanje cijena peleta u FBiH te smanjiti posljedice energetske krize na ekonomski status građana.

– Federalna uprava za inspekcijske poslove će kroz pojačano prisustvo federalnih tržišnih inspektora na terenu kontrolirati sve proizvođače i prometnike peleta u FBiH kako bi se osiguralo striktno poštivanje propisane cijene, a s ciljem zaštite potrošača i osiguranja stabilnosti tržišta – dodao je Ajdinović.

Kazne za nepoštivanje propisanih mjera neposredne kontrole cijena utvrđene su Zakonom o kontroli cijena.

– Pozivamo sve proizvođače i prometnike peleta da korigiraju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmetom sankcioniranja. Molimo građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji prijave putem: kontakt forme „Prijavi nepravilnost“ na web stranici FUZIP https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/ ; telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata); e-maila info@fuzip.gov.ba te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo – priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Foto: Lakša prometna nezgoda na Brnjacima

Danas oko 16:20 sati na Brnjacima (općina Kiseljak) dogodila se lakša prometna nezgoda u kojoj su sudjelovala dva vozila. Čitatelji...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo