Srijeda, 23 lipnja, 2021

Preko 100.000 doza Pfizer cjepiva dolazi u BiH i prije nego je planirano

Pročitajte i ovo

Tegeltija: Izmjene izbornog zakona za Travnik koče bošnjački ministri

Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je da Vijeće ministara nema mehanizam da pokrene proceduru izmjene Izbornog zakona u...

Od iduće godine obvezna crna kutija u automobilila

Od iduće godine u svim novim automobilima u Europskoj uniji bit će obvezna crna kutija, a od 2024. imat...

Šumarski tehničar – novi smjer u Srednjoj školi Busovača

Srednja škola Busovača na svojoj facebook stranici obavijestila je buduće srednjoškolce o novom smjeru.  Naime, od ove godine Šume Središnje...
Bajram Šerif Mubarek Olsun žele vam:
Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Hans Henri P. Kluge, koji boravi u posjetu Bosni i Hercegovini, danas su u Sarajevu razgovarali o nastavku i jačanju suradnje u oblasti zdravstva, te o ulozi Bosne i Hercegovine u planu za zapadni Balkan. 

Tijekom sastanka je razgovarano o prethodnom razdoblju borbe s COVID-19, te nabavci cjepiva.

“Smatram da su vlasti u Bosni i Hercegovini uradile sve što je u njihovoj moći jer nitko nije bio spreman na ovu pandemiju. Zdravstveni sustav u BiH nije kolabirao, kao što je bio slučaj u većim i jačim zemljama. Borba još nije gotova, ovo je maraton koji traje i trebaju nam zdravi zdravstveni i socijalni radnici kako bismo ovo prebrodili. Bosna i Hercegovina je prva zemlja koja je osnovala krizni tim u cijeloj regiji, što želim pohvaliti“ istaknuo je Kluge, te dodao kako bi za nekoliko dana u  Bosnu i Hercegovinu trebala stići nova doza cjepiva.

“Preko 100.000 doza Pfizer cjepiva dolazi u Bosnu i Hercegovinu i prije nego je planirano.  U narednom razdoblju očekujemo više isporuka, kako bi se što prije cijepile najranjivije skupine“.

Ministar Mandić je istaknuo kako je jako bitna podrška Svjetske zdravstvene organizacije u jačanju zdravstvenog sustava BiH.

“Izloženi smo stalnim pritiscima, te mislim da smo sačuvali zdravstveni sustav i da još uvijek možemo odgovoriti na ovu situaciju. Potvrdili smo da je neophodna suradnja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, kako bismo unaprijedili zdravstveni sustav. Naša suradnja će se nastaviti i na području jačanja mentalnog zdravlja, edukacije suzbijanja zaraznih bolesti i djelovanja u kriznim situacijama. Očekujemo podršku Svjetske zdravstvene organizacije u ubrzanju dostave cjepiva, kroz EU i COVAX mehanizme“, dodao je Mandić.

- Advertisement -

Tijekom sastanka Mandić je istaknuo da je u planu izrada Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje bi se koristila dosadašnja iskustva tijekom pandemije, otklonile zakonske prepreke, te omogućilo učinkovitije upravljanje u kriznim situacijama, a u čemu je Svjetska zdravstvena organizacija spremna dati podršku.

Ravnatelj SZO za Europu Hans Henri P. Kluge je naglasio i da očekuje aktivan angažman Bosne i Hercegovine u regiji u oblasti mentalnog zdravlja, imajući u vidu da je BiH lider u ovoj oblasti.

Čelnici SZO su pozvali predstavnike Federalnog ministarstva zdravstva na samit o utjecaju COVID-19 na mentalno zdravlje, koji će u srpnju biti održan u Ateni.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

FOTO: Busovljaci vatreno proslavili ubjedljivu pobjedu Hrvatske protiv Škotske

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u osminu finala EURA kao drugoplasirana momčad skupine D zahvaljujući 3-1 (1-1) pobjedi protiv...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo