spot_img

Predstavljen Tourbillon, prvi Bugatti razvijen pod Matom Rimcem. Može voziti čak 445 kilometara na sat

Mate Rimac sinoć je u francuskom Molsheimu predstavio novi Bugatti. Ime novog hiperautomobila je Tourbillon, a osnovna cijena kretat će mu se oko 3,8 milijuna eura po primjerku.

Rimac tvrdi da je skoro cijeli kontingent od prvih 250 primjeraka već rasprodan.

“Razvoj automobila Bugatti Tourbillon na svakom je koraku vođen Bugattijevom poviješću dugom 115 godina, kao i riječima samoga Ettorea Bugattija. Zajedno s dizajnerskim i inženjerskim timovima koji su željeli započeti novo i uzbudljivo poglavlje u priči o Bugatti sportskim hiperautomobilima, vodio sam se Ettoreovim mantrama koje kažu da ‘ako je nešto usporedivo, onda više nije Bugatti’ te da ‘ništa nije previše lijepo’. Automobilske legende Type 57SC Atlantic, koji je poznat i kao najljepši automobil na svijetu, Type 35, najuspješniji trkaći automobil do sada, i Type 41 Royale, jedan od najambicioznijih luksuznih automobila svih vremena, poslužili su nam kao inspiracija.

Bugatti Tourbillon

Istovremeno su dizajn, performanse i luksuz odredile temelje novog Tourbillona, automobila koji je elegantniji, uzbudljiviji i luksuzniji od bilo kojeg ranijeg automobila. Drugim riječima, Tourbillon je jedinstven. I baš kao spomenute legende iz nekih prošlih vremena, Tourbillon nije napravljen samo za sadašnjost ili čak budućnost, već pour l’éternité – za vječnost”, izjavio je Rimac

Prošlo je 20 godina otkako je Bugatti predstavio svoj čuveni Veyron, sportski hiperautomobil 1001 konjske snage. 2016. je uslijedio još jedan ambiciozni inženjerski pothvat – Chiron, prvi automobil na svijetu s motorom koji razvija 1500 konjskih snaga. Oba automobila mogla su se pohvaliti najnaprednijim W16 quad-turbo motorom obujma 8,0 litara. Danas, dvadeset godina nakon što je Bugatti definirao kategoriju sportskih hiperautomobila, ponovno je predstavljen inovativni koncept uvođenjem potpuno novog pogonskog sklopa i platforme.

Bugatti Tourbillon

Tourbillon je prvi Bugattijev model u posljednjih dvadeset i više godina bez legendarnog motora W16. Ovaj put nije primijenjena tradicija imenovanja osnovnih modela po Bugattijevim čuvenim automobilističkim asovima.

“Umjesto toga, odabrano ime savršeno utjelovljuje karakter automobila. Radi se o francuskoj riječi tourbillon, što je urarski izum iz 1801. godine Švicarca koji je tada živio u Francuskoj, a ujedno nas nenametljivo podsjeća na Bugattijevo francusko naslijeđe i sjedište u Molsheimu. Tourbillon je originalna i jedinstvena kreacija, istovremeno složena i predivna, a pomaže suzbiti učinke gravitacije sata kako bi se osiguralo dosljednije mjerenje vremena.

Bugatti Tourbillon

Dva stoljeća nakon izuma i dalje se smatra vrhuncem urarskog umijeća. Taj osjećaj mehaničke bezvremenosti bio je nit vodilja u stvaranju Bugatti Tourbillona. Riječ o automobilu koji će se zasigurno naći u brojnim izložbenim prostorima u ovom i sljedećim stoljećima, a s obzirom na brzajući razvoj tehnologije (posebice velikih digitalnih zaslona), iznimno je važno da u sebi sadrži što je više bezvremenih dijelova moguće. Tourbillon stoga rabi cijeli niz dizajnerskih i inženjerskih tehnika koje ne zastarijevaju, uključujući i potpuno analogni instrumentni klaster, koji su izradili švicarski urari s istom količinom brige i pozornosti kao da je riječ o jednom od vrhunskih svjetskih satova. I baš kao što se takvi satovi prenose s koljena na koljeno, i Tourbillon je osmišljen kao automobil za vječnost”, priopćili su iz kompanije.

 

Tourbillon može postići brzinu od čak 445 kilometara na sat. Od 0 do 100 može doći za samo dvije sekunde, a do 200 kilometara na sat mu treba svega pet sekundi.

Prve isporuke kupcima kreću iduće godine. Ručno sklapanje automobila odvijat će se u pogonu Bugatti Atelier u Molsheimu, i to nakon što okonča proizvodnja modela s motorom W16: Bolide i W16 Mistral.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti