Predsjednik UEFA-e sutra otvara nove službene prostorije NSBiH

0
42
Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin posjetit će u četvrtak Sarajevo, gdje će otvoriti nove službene prostorije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Spomenuti projekt dijelom je financiran iz sredstava koja su za NSBiH opredijeljena iz UEFA HatTrick programa, kojim se pomaže realizacija razvojnih projekata svih europskih nogometnih saveza, priopćeno je iz UEFA-e.

UEFA HatTrick program je ustanovljen 2004. godine, pred UEFA EURO u Portugalu, a financira se iz prihoda ostvarenih od organizacije europskih prvenstava. Od tada je u razvoj nogometa investirano više od 1,8 milijardi eura. Ovu pomoć nacionalni savezi su iskoristili da izgrade nove i unaprijede postojeće trening centre i administrativne kapacitete, ali i da financiraju Grassroots i ostale razvojne projekte.

Sustav financiranja funkcionira na bazi četverogodišnjeg ciklusa. Za realizaciju aktualnog ciklusa osigurano je 610,5 milijuna eura, odnosno 153 milijuna eura godišnje za razvoj nogometa na teritoriju svih 55 europskih nacionalnih saveza.

– HatTrick je iznimno važan razvojni program. On potvrđuje koliko je UEFA posvećena razvoju europskog nogometa, i da ta posvećenost doseže mnogo dalje od reprezentativnih i klupskih natjecanja – ističe Čeferin.

– Vjerujemo da je rast i razvoj nacionalnih saveza apsolutni preduvjet koji mora biti ispunjen da bi nogomet ostao održiv, uspješan i svima dostupan – dodao je.

Tijekom prethodnih godina, značajan dio sredstava iz HatTrick programa bio je opredijeljen za projekt nacionalnog trening centra u Zenici. Ovaj sportski kompleks sadrži terene sa prirodnom i vještačkom podlogom, te optimalne uvjete za pripremu sportaša, što potvrđuju i rezultati koje Bosna i Hercegovina bilježi na reprezentativnoj razini.

Nova Kuća nogometa u Sarajevu omogućit će administraciji optimalne uvjete za rad i implementaciju ovih strategija, što će imati pozitivan efekt na nogomet u Bosni i Hercegovini u godinama koje dolaze.