Pravoslavni vjernici slave Božić

Pravoslavni vjernici danas slave Božić – najradosniji kršćanski praznik.

Božić se slavi tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista. To je blagdan rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva.

U trenutku Rođenja Isusa Krista zvijezda je obasjala Betlehemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja. Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali janje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. siječnja proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jeruzalemska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

Uz Uskrs i Duhove, Božić spada među tri najveća kršćanska blagdana.

Na Božić vjernici idu na jutrenje i liturgiju, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gdje je spremljena bogata trpeza.

Tog dana blagdan slave u svom domu s polaznikom, izabranim gostom – uobičajeno je da je to muško kršteno dijete. Žene pripreme bogatu božićnu trpezu, a ručak je svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu obitelj.

Jede se voće, povrće, meso, razne pečenice, hljeb, hladetina, peciva i brojna druga jela. Poslije ručka, običaj je otići čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima.

Prvi posjetitelj koji bi posjetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položajnik, trebao biti zdrav, krepak i veseo, što bi domu donijelo sreću, prenosi BHRT.

Pravoslavni Božić se čestita riječima “Hristos se rodi”, na šta se odgovara “Vaistinu se rodi”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Dobro vam pretežito vedro i prohladno jutro iz Busovače!

Hrvatski europarlamentarac: Drži se, Nole, vidimo se u Visokom