Utorak, 29 studenoga, 2022

Pravo je vrijeme za sanitarnu rezidbu stabala

Pročitajte i ovo

Doprinosi boljem općem stanju stabala, omogućava dobru osvijetljenost, prozračnost i povećava prinos

Jesen je vrijeme kada se obavlja sanitarna rezidba voćnih stabala, ukrasnog drveća i grmlja. Ona je ključna za održavanje higijene voćnjaka. Provodi se redovno svake godine, a obuhvata uklanjanje slomljenih, oštećenih, osušenih i grana sa simptomima oboljenja, prenosi Agroklub.ba.

Pravilno obavljena doprinosi imunitetu i boljem općem stanju stabla ili grma, poboljšava estetski dojam, omogućava bolju osvijetljenost i prozračivanje krošnje, povećava se rodnost. Osim toga, uklanjaju se grane koje prekrivaju jedna drugu, kao i stare, kako bi se probudili spavajući pupoljci.

Alat za rezidbu treba da je kvalitetan i da ostavlja ravan i uredan rez. Tup alat će više kidati i oštećivati drvo.

Mogu je obaviti amateri

Za provođenje sanitarne rezidbe postoji neopravdan strah, a mogu obaviti i amateri s minimalnim znanjem o rastu i razvoju drveća i grmlja.

Započinje se uklanjanjem svih polomljenih i suhih grana. U tom postupku zahvatimo 1,5 do 2 cm zdravog tkiva kako bi bili sigurni da smo u potpunosti odrezali sve što je suho ili oštećeno. U slučaju da se cijela grana osušila, tada rez pravimo što bliže deblu ili osnovnoj grani. Deblje grane se prvo sijeku na patrljak, a zatim se u potpunosti odsijeku.

Krošnja treba da je prozračna

Uklanjaju se sve grane koje se preklapaju ili rastu unutar krošnje. Unutrašnjost treba da dobije dovoljno svjetlosti, jer u suprotnom postaje ogoljena i rodnost se premješta na vanjski dio. Cijela krošnja treba da je prozračna. Opasnost predstavlja dugo zadržavanje vode, jer je to podloga za brojne infekcije i napad štetočina, posebno insekata.

Sve vodopije, uspravne grane, je potrebno ukloniti. One crpe hraniva, smanjuju rodnost, a lako se prepoznaju. Grane za koje sumnjate da pokazuju znakove bolesti potrebno je ukloniti, kao i mumificirane plodove, upredena gnijezda.

Miču se i svi izdanci koji rastu iz osnove debla ili se nalaze na samom deblu. Na kalemljenim stablima ovo je redovna mjera pa treba maknuti sve izdanke i priraste ispod samog kalema.

Kako odabrati alat za orezivanje voćaka?

Sve što odrežete uklonite iz voćnjaka ili dvorišta, jer može postati izvor zaraze. Sve rane nastale rezidbom je potrebno premazati voćarskim voskom, a posebno se odnosi na rane većeg promjera. U slučaju da želimo dodatno obaviti zaštitu od pojave infekcije najbolje je koristiti bakarna sredstva.

Izvor: Agroklub.ba/ Rajka Vojnović

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Preminuo najstariji Hercegovac

Milan Milivojević, iz sela Dolovi u Berkovićima, najstariji Hercegovac, preminuo je jučer u Trebinju u stotinu četvrtoj godini života. Milivojević,...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo