Subota, 20 kolovoza, 2022

Poznati sarajevski novinar Fadil Mandal podržava Schmidta da nametne novi izborni zakon i poziva Bošnjake da prestanu sa antihrvatskom histerijom

Pročitajte i ovo

Poznati novinar i kolumnista Fadil Mandal objavio je osvrt povodom najava da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Njegov osvrt prenosimo u cijelosti. 

– Iskreno, iznenađen sam količinom spinovanja i histerijom koja je zavladala u bošnjačkom javnom mnijenju u vezi sa namjerom Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Žestoke reakcije

Nitko ne zna sve detalje i konačnu verziju odluke visokog predstavnika, na koju nesumnjivo ima pravo, ali je generalna mantra da se njome ide naruku HDZ-u i kantonima sa hrvatskom većinom.

Jedan moj prijatelj, uvaženi i poznati Sarajlija, Hrvat po nacionalnosti, u ratu i nakon rata uvijek probosanski orjentiran, skrenuo mi je pažnju da Bošnjaci, bošnjačke i građanske stranke nisu ovako žestoko reagirale ni na Dodikove najave referenduma o podjeli BiH i otcjepljenju RS.

I on je – moj dragi prijatelj kojem ne želim objaviti ime da se ne bi našao na udaru kamarile instruiranih stranačkih botova – konsterniran i zabrinut javnim izljevima mržnje prema Hrvatima koji žive u Hercegovini ili Središnjoj Bosni i pita se šta Bošnjaci doista žele i kakvi su im to Hrvati prihvatljivi, odnosno može li Bosna koju zazivaju trenutno najglasniji bošnjacki i građanski političari biti i hrvatska i srpska, kako su je još na zasjedanju ZAVNOBIH-a definirali Tito i tadašnji bosanski prvaci i političari na koje se Komšić, Nikšić ili Kojović rado i u svakoj zgodnoj prilici pozivaju?

Licemjeran i neodrživ stav građanskih stranaka

Meni je posebno licemjeran i neodrživ stav tzv. građanskih, multietničkih stranaka, koje paniče da bi, prema još neobjavljenoj Schmidtovoj odluci, većinu delegata u Domu naroda FBiH mogli imati kantoni sa hrvatskom većinom, odnosno HDZ, (i prema važećim zakonskim rješenjima već je imaju, 13 od 17), a nitko od njih, od Komšića i Nikšića do Kojovića ne govori zašto njihove stranke unaprijed odustaju od Hrvata iz Mostara, Širokog Brijega, Kiseljaka ili Žepča, i zašto za svoju politiku ne traže podršku među tamošnjim biračima hrvatske nacionalnosti.

Naprosto, kad bi je tamo imali, onda HDZ nikada ne bi imao dovoljno delegata za prevagu u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH.

Nema sumnje, veliki je interes svih da se zaustave katastrofalne blokade entiteta i države, čemu smo bili svjedoci proteklih godina – a Schmidt to najavljuje – ali, za jaku Bosnu i Hercegovinu ne treba imati ambiciju da se od ravnopravnog naroda pravi nacionalna manjina u smislu redukcije njegovog političkog prava koje garantira Dejton – zaključio je Mandal.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo