Ponedjeljak, 14 rujna, 2020

Povratnike iz redova Islamske države u BiH osuđuju na kazne niže od zakonskog minimuma

Pročitajte i ovo

Čavara: Izetbegović najavljuje rušenje Ustava BiH novim ‘slučajevima Komšić’

Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara oglasio se priopćenjem za javnost u kojem navodi kako predsjednik...

Moje ime je Mladenka Zadro ….

Moje ime je Mladenka Zadro, ja sam vam iz sela Grabovica. Zapravo, bila sam iz Grabovice kraj Mostara. Znate li...

Kardinal Puljić sa 75. rođendanom predaje Papi odreknuće od službe (VIDEO)

Kardinal Vinko Puljić koji je u utorak napunio 75. godina života potvrdio je kako će papi Franji sukladno ustaljenoj...
Iako je zakon predvidio minimalno tri godine robije za borce u stranim vojnim i paravojnim formacijama, u praksi bh. državljane povratnike iz redova Islamske države osuđuju i ispod zakonskog minimuma.

Primjera radi, Emin Hodžić je prvi povratnik sa sirijskog ratišta koji je s Tužiteljstvom BiH potpisao sporazum o priznanju krivnje, te je 2016. osuđen na godinu zatvora.

Da je kriv, priznao je i Nedžad Mujić, koji je, također 2016. godine, osuđen na godinu zatvora jer je od rujna 2013. pa sve do polovine 2015. godine više puta išao u Siriju i sudjelovao u aktivnostima terorističke skupine Islamska država. Kasnije je, kako je objavljeno, tu kaznu i otkupio, plativši 26.600 KM, pišu “Nezavisne”.

U travnju prošle godine, Adem Karamuja osuđen je na dvije godine zatvora zbog ratovanja u Siriji za Islamsku državu, nakon čega je, podsjetimo, bio u bijegu , ali je u kolovozu 2017. uhićen i smješten u zatvor.

Sve su to znatno manje kazne od onih koje propisuje Kazneni zakon Bosne i Hercegovine.

“Tko se na bilo koji način pridruži stranoj vojnoj, stranoj paravojnoj ili stranoj parapolicijskoj formaciji, bit će kažnjen kaznom zatvora u trajanju od najmanje tri godine“, piše u Kaznenom zakonu BiH.

To što u praksi ova odredba često nije ispoštovana, stručnjake poprilično zabrinjava. Smatraju da ovako blage kazne neće “opametiti” nekadašnje teroriste.

Štoviše, ocjenjuju da za kaznena djela poput terorizma ne bi smjelo ni dolaziti do zaključivanja sporazuma o priznanju krivnje. Pokajanje u ovakvim sudskim procesima, kako ocjenjuju, ne bi trebalo biti olakšavajuća okolnost.

“Oštrija kaznena politika bi opredjeljenje takvih lica smanjivala”, rekao je za “Nezavisne” Dragomir Keserović, stručnjak za sigurnost.

Prema njegovim riječima, tu je prisutna dvostruka opasnost, jer netko od povratnika može ponovno otići na strano ratište, a drugo, takva lica su se, u Islamoj državi obvezala da u svojim sredinama čine ista i slična kaznena djela.

“Opasnost je to i po nas koji živimo ovdje, pored toga što oni mogu ponovno otići na strano ratište“, istaknuo je Keserović.

Jesu li zadovoljni presudama za povratnike sa stranih ratišta, pitanje je na koje iz Tužiteljstva BiH nisu dali konkretan odgovor.

“Sve presude u ovim predmetima bile su osuđujuće”, rekli su kratko iz Tužiteljstva BiH.

Najsvježiji primjer povratka iz terorističkih redova, kako se sumnja, zabilježen je nedavno. Zbog sumnje da je više od pet godina bio pripadnik terorističkih organizacija Al Nusra Front i Islamska država, na sarajevskom aerodromu krajem studenog je uhićen Munib Ahmetspahić, poznanik vehabije Mevlida Jašarevića, napadača na američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Početkom ove godine, iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) naveli su da se, prema postojećim operativnim podacima, oko 300 državljana BiH može dovesti u vezi s odlaskom, povratkom i sudjelovanjem na stranim ratištima.

Nekoliko mjeseci kasnije, pojavila se i informacija da je 76 bh. državljana poginulo u Siriji i Iraku, uključujući četvero djece te pet žena.

Presude: 1 godina – Emin Hodžić, 1 godina – Nedžad Mujić te 2 godine – Adem Karamuja

IZVOR:ART.info
- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Izvanredni provincijski kapitul Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije

Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina slavile su 12. rujna, na spomen Presvetog Imena Blažene Djevice Marije,...

ŽUPNE OBAVIJESTI 24. Nedjelja kroz godinu – 13. 09. 2020.

1. Danas je 24. nedjelja kroz godinu. Mise su 8:00 rana; 9:00 Čep; 11:00 pučka i jesenska misa u Barama; 14:00 Prosje i Dusina...

RASPORED JESENSKIH MISA ZAHVALNICA 2020

Nedjelja, 20.09.2020. 11:00 Kula i Buselji 14:00 Bešići (mise na Čepu nema, u Barama u 9:00 h) Nedjelja, 27.09.2020. 11:00 D. Carica 14:00 Rovna (misa na Čepu i u Barama u...

Jednokratne maske koristite više puta? Stručnjaci objašnjavaju zašto je opasno

Kad je korištenje maski u pitanju, stav struke je jasan. Da bi bile učinkovite maske treba pravilno nositi. Osim platnenih, sve druge su jednokratne,...

Večer zahvale i prezentacije projekta izgradnje škole u Ugandi

"Na svom dvotjednom putovanju u Ugandu, 8. studenoga 2019 godine posjetili smo malo selo Karundi koje se nalazi 35 km od grada, Isigniro distrikt,...
- Marketing -

Pročitajte i ovo