Povratak sestara u kuću na Rupnovcu (Uređenje i adaptacija)

Kuća časnih sestara na Rupnovcu
Započeli su radovi na obnovi unutrašnjosti i adaptaciji Kuće časnih sestara na Rupnovcu u podnožju Samostana Duha svetoga u Fojnici

Da radovi dobro napreduju, uvjerila se i zamjenica provincijalne predstojnice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije s. Lidija Jurišić. U pratnji s. Simplicije Budimir i fra Mire Relote, obišla je kuću u koju će se sestre useliti slijedeće godine, ili bolje reći, vratiti svojoj kući nakon 22 godine izbivanja.

Sestre su u kući na Rupnovcu živjele i djelovale od 1970. do 1993., a mnogi vjernici i stanovnici Fojnice nisu zaboravili vrijeme u kojemu su mogli računati na toplo, ljudsko, sestrinsko razumijevanje i potporu svake vrste. Podsjećamo kako je ugovor o povratku sestara u Kuću na Rupnovcu potpisan 29. travnja 2015., na dan osnutka Provincije Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, a šest godina ranije, na isti dan, gvardijan Samostana u Fojnici, fra Nikica Vujica pozvao je vjernike na molitvu za povratak sestara u Fojnicu. I molitva bi uslišana! Sretne smo zbog toga i moram istaknuti kako prije svega želimo s vjernicima i svim ljudima u Fojnici dijeliti brige i radosti, življenje u svim njegovim oblicima,- podvukla je sestra Lidija Jurišić. -To je naš glavni projekt, projekt budućeg djelovanja, a sve drugo će biti prema mjestu i prilikama. U Kući ćemo imati i jednu dvoranu gdje ćemo raditi s mladima, ipak smo mi školske sestre, dakle odgoj i obrazovanje mladih nam je u prvom planu. Uglavnom, Kuća na Rupnovcu nikada neće ni za koga biti zatvorena,- zaključila je s. Lidija Jurišić, zamjenica provincijalne predstojnice s. Kate Karadža. Povratku sestara raduje se i fra Miro Relota. -Naravno, sestre su blagoslov za svaku sredinu. One su u Crkvi, ono što je majka u obitelji. Otac je ponajčešće u prvom planu, ali majka drži tiho i često nevidljivo, sve konce u svojim rukama. Tako ja doživljavam njihovu ulogu, a svjesni su toga i mnogi vjernici, -istaknuo je fra Miro.

Treba se svakako još podsjetiti činjenice kako je na lokalitetu u Rupnovcu prije dvije stotine godina bila škola koju su držali franjevci, a Austro-Ugarska je u BiH zatekla 54 katoličke škole s 56 učitelja i 2.295 učenika. Među njima su bila i fojnička djeca koja su bila ne samo pismena, nego i lijepo odgojena, a toga se treba prisjetiti u svakom vremenu i u svakoj sredini.

Izvor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Bingo centar

Grupacija Bingo – 5.500 uposlenih u 170 trgovina i ostalim djelatnostima

Gdje se trenutno nalaze moji prijatelji?

Znate li da vam Facebook može pokazati gdje se trenutno nalaze vaši prijatelji?