spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Povećan broj vjerskih progona u Nikaragvi

Katolička Crkva u Nikaragvi pretrpjela je više od 190 napada i oskvrnuća od 2018., navodi se u istraživačkom radu koji je poslan Papinskoj zakladi Pomoć Crkvi u nevolji (ACN), prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Izvješće pod naslovom „Nikaragva: Progonjena Crkva? (2018. – 2022.)“, autorice Marthe Patricie Molina Montenegro, koja je dio Opservatorija za transparentnost i borbu protiv korupcije, objavljen je u svibnju i stoga ne pokriva napade koji su se dogodili u lipnju, poput progona biskupa Rolanda Álvareza Lagosa, iz biskupije Matagalpa, kao i zatvaranje katoličkih televizijskih kanala ili protjerivanje sestara Misionarki ljubavi.

Nadalje, u istraživanju se procjenjuje da su statistike manje od stvarnog broja napada. „Pronađeni su slučajevi u kojima su svećenici bili toliko umorni od krađa i oskvrnuća da su podnosili žalbe samo na posljednje od njih. Drugi su se odlučili za šutnju, jer više ne vjeruju u pravni sustav“, stoji u izvješću.

Iznesene brojke pokazuju da je 37 % prijavljenih neprijateljstava usmjereno prema svećenicima, biskupima, članovima redovničkih družbi, sjemeništarcima i laicima te uključuje slučajeve progonstva, dok je 19 % oskvrnuće bogomolja i liturgijskih predmeta. Također, zabilježen je visok postotak (17 %) napada, razaranja, podmetanja požara, onemogućavanje osnovnih usluga i napada na privatno vlasništvo, među ostalim.

Zatvaranje nevladinih organizacija i katoličkih medija

Najnoviji slučaj, koji nije registriran u izvješću, jest objava Nikaragvanske vlade o prisilnom zatvaranju 101 nevladine organizacije, uključujući Družbu misionarki ljubavi Sv. Majke Terezije iz Kalkute. Ove redovnice posvećene su služenju najsiromašnijima među siromašnima i vode dom za starije osobe, jaslice za djecu siromašnih majki i sklonište za napuštenu djecu i žrtve zlostavljanja.

Na popisu je još pet katoličkih institucija. Ako prijedlog odobri Nacionalna skupština, sljedeći tjedan broj nevladinih udruga koje je Ortegina vlada proglasila ilegalnima porast će na 758. U međuvremenu, 28. lipnja televizijska kuća Telecable uklonila je sa svoje mreže kanale TV Merced i Canal San José, kojima upravljaju biskupije Matagalpa i Estelí. Crkveni kanal 51 već je ukinut 31. svibnja.

Prema izvješću, razlozi ovakvog neprijateljstva Nikaragvanske vlade mogu se pronaći u potpori Katoličke Crkve studentima tijekom mirnih prosvjeda protiv korupcije i nepotizma u toj zemlji, koji su održavani od travnja 2018. pa nadalje. Crkve su otvorile svoja vrata nudeći prostore za dijalog i molitvene susrete, ali i za pomoć ranjenima i utjehu obiteljima ubijenih ili otetih građana.

„Prije travnja 2018. Crkva je bila predmet sporadičnog zlostavljanja. Nakon tog datuma neprijateljstvo je poraslo i brojem i stupnjem. Uvredljivi jezik predsjedničkog para protiv katoličke hijerarhije postao je sve jasniji i češći, a pojačano je i djelovanje nekih javnih institucija protiv karitativnog rada Crkve“, stoji u izvješću, a prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti