Petak, 12 kolovoza, 2022

Potrošačka košarica u BiH ne prestaje rasti

Pročitajte i ovo

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za lipanj 2022. godine iznosi 2.640,21 KM.

Podsjetimo, potrošačka košarica za svibanj iznosila je 2.639,48 KM i bila je skuplja za 145,64 KM od one u travnju.

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za svibanj 2022. godine iznosi 2.639,48 KM i za 145,64 KM je skuplja od one u prošlom mjesecu.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za travanj 2022. iznosila je 1.080 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za 16 KM je niža u odnosu na prethodni mjesec.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 40,90 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotak udjela pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici): prehrana – 45,70 posto, stanovanje i komunalne usluge – 13,80 posto, higijena i održavanje zdravlja – 7,25 posto, obrazovanje i kultura – 7,58 posto, odjeća i obuća – 13,63 posto, prijevoz – 5,22 posto i održavanje domaćinstva – 6,82 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala.

Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Sve je spremno za “Ribarsko večer” u Busovači

Udruga sportskih ribolovaca Busovača uz pomoć sponzora i prijatelja drugi put u našem gradu organizira "Ribarsko večer", a sve...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo