Postoji li u BiH kultura navijanja na sportskim natjecanjima?

Napad grupe huligana u Brčkom na juniorsku ekipu futsalera iz Bijeljine posljednji je u nizu incidenata koji se događaju na sportskim natjecanjima u Bosni i Hercegovini, ali i susjedstvu.

Zašto se događa sve više incidenata oko i izvan terena? Je li riječ o negativnom trendu ili izoliranim slučajevima?

Nemile scene

Nemile scene poput one u Brčkom u posljednje vrijeme ostavljaju gorak ukus u ustima ljubitelja sportskih natjecanja.

Iz Kluba malog nogometa iz Bijeljine, koji su napadnuti nakon utakmice u Brčkom, kažu da ovakvi slučajevi u drugi plan guraju rezultat i suštinu sporta.

Nakon završene utakmice gdje je KMF Radnik pobijedio i gdje bi mi trebali pričati o prvoj juniorskoj futsal utakmici u Kupu RS, mi pričamo o tim nekim incidentima, mislim da tim incidentima i politici nije mjesto na sportskim događanjima, kaže Danijel Perić, osnivač Kluba malog nogometa Radnik, Bijeljina.

Posljednje incidente treba promatrati kao izolirane slučajeve i poboljšati suradnju uprava klubova i navijačkih grupa, smatra dugogodišnji sportaš i sportski radnik Goran Janjić.

Gdje god imamo neku društvenu grupu ili neki predstavnik napravi nešto što nije društveno prihvatljivo, po meni treba biti pojedinačna kazna i osuda za individualca, a ne za cijeli kolektiv. Negativni primjeri ne treba da okarakteriziraju kompletnu grupu nego da se pozabavimo tim na pojedinačnoj razini, smatra Janjić.

Naslijeđe prošlih vremena

Problem nasilja na stadionima nasljeđe je nekih prošlih vremena i najčešće nije u vezi sa sportom, kaže sociolog Drago Vuković i ističe da se mora napraviti razlika između navijača i huligana.

Zabrinjava to da danas malim ljudima treba vrlo malo motiva i povoda da pređu tu vrstu ponašanja, da ih nešto stimulira, da iskazuju neku vrstu destrukcije, društvo treba da ozdravi i da zavedemo jedan ozbiljan red u društvu, da uredimo institucije i osposobimo društvene institucije da adekvatno reagiraju, stava je Vuković.

S druge strane, navijači ističu da podrška omiljenom klubu ne znači izazivanje nereda i ne smije biti povezivana s negativnim pojavama.

Pokušavamo pokazati pravim ljubiteljima sporta kako treba funkcionirati navijanje na tribinama, da utakmica bude praznik sporta i obiteljsko događanje, obično je subotom i nedjeljom, vikendom, kad svi mogu biti na tribinama i jako je ružno da netko promatra, ističe član navijačke grupe Incident Igor Gagić.

Istraživanja pokazuju da su najčešći uzroci nasilja na sportskim priredbama sukobi koji uopće nemaju veze sa sportom.

Zakon o sprječavanju nereda na sportskim terenima osigurao bi sigurnost svima onima koji u sportu žele uživati, ali takav dokument je na čekanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

U BiH su žene na čelu države, državne vlade i entiteta (FBiH). Samo je Dodik muško (RS)

“Nadamo se da će stranke koje čine većinu u Parlamentu uskoro imenovati Vladu FBiH, odgovorni će biti oni koji to opstruiraju”