Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Postoje dva načina za smanjenje cijena goriva, ukoliko to država želi

Pročitajte i ovo

Makroekonomski analitičar, Faruk Hadžić, predložio je dvije mjere za koje kaže da bi značajno smanjile cijene goriva u BIH, a pritom budžet ne bi bio ništa tanji nego prije poskupljenja.

Prva mjera je pod hitno i bez odlaganja privremeno suspendirati trošarine na gorivo.

Ovo je hitna mjera, da nikakvi izgovori od strana donositelja odluka nisu mogući, kaže Hadžić.

Prema njegovim riječima, na ovaj način se smanjuje cijena litre goriva između 0,30 do 0,40 KM ovisno od vrste goriva.

Druga mjera uključuje obračun PDV, ne na trenutnu vrijednost litre goriva, već na iznos maloprodajne cijene od 2,01 KM koja je bila prije godinu dana. Pri cijeni od 2,01 KM, država uzima sebi po litri goriva 0,29 KM PDV, dok pri cijeni od 3,31 KM uzima 0,48 KM. Dakle, samo zbog više cijene goriva, država ekstra zarađuje na PDV 0,19 KM po litri benzina, napisao je Hadžić na Twiteru.

Kako objašnjava, cilj ove mjere je samo da država uzima isto na PDV kako je to bilo prije rasta cijena, a ne da ekstra zarađuje zbog inflacijske krize.

Dakle, ako bi se ova mjere usvojila, kaže Hadžić, cijena litre goriva bi odmah bila niža za 0,54 KM po litri benzina, ili 2,77 KM. Za referentne cijene je uzeo one u Županiji Sarajevo.

Država ne bi imala bilo kakav gubitak ili smanjenje u naplati neizravnih poreza. Po osnovu trošarina, za šest mjeseci bi smanjenje u naplati bilo oko 250 milijuna KM. Međutim, podaci UNO BiH pokazuju da su prihodi od neizravnih poreza u prvih pet mjeseci 2022. godine veći za 739 milijuna KM ili 23,88 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. S

a smanjenjem trošarina, već su sada u plusu gotovo 500 milijuna KM, a imaju još za naplatu sedam mjeseci. Građanima i gospodarstvu se mora pomoći, a ovo je najbolji način da se bude fer prema svima. Priča da će samo bogati imati koristi od smanjenja cijene goriva, jer siromašni ne voze auta, je vrlo neozbiljna i ne vrijedi je uopće komentirati,  zaključuje poznati analitičar.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:jabula.tv

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Bolnica Travnik dočekala četvero novih specijalista u svom kadru: Dr. Šatrović organizirao prigodan prijem

U kabinetu direktora JU Bolnica Travnik, direktor ove Ustanove dr. Adnan Šatrović jučer je organizirao prijem za specijaliste koji...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo