Pošta povećala proviziju za plaćanje računa

Građani Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana primijetili su da su cijene usluga za plaćanje raznih računa u BH Pošti povećane za minimalno 0,50 KM. Stoga smo nadležne u ovom javnom preduzeću pitali zbog čega je do ovog povećanja došlo.

Iz JP BH Pošta za Klix.ba kazali su kako je nadzorni odbor odluku o izmjeni u cjenovniku usluga donio 11. veljače ove godine, i to u dijelu unutrašnjeg platnog prometa, to jeste prijema gotovinskih uplata od fizičkih i pravnih lica.

“Tako se naplata za finansijske usluge BH Pošte do 50 KM, po novom cjenovniku, vrši po cijeni od 1,50 KM, od 50,01 do 150 maraka naplata je 2 KM, od 150,01 do 250 KM naplata je 2,50 KM, od 250,01 do 500 KM naplata iznosi 3,50 KM. Za iznose od 500,01 do 1.000 KM naplata je 4,50 KM, a za uplate veće od 1.000 KM sada se plaća 5,50 KM”, kazali su nam iz ovog javnog preduzeća.

Cijene operativnih troškova za obavljanje ovih usluga, kažu, povećane su kroz povećanje naknada procesinga transakcija platnog prometa, kroz povećanje troškova informatičke opreme i energenata, te kroz povećanje cijena troškova transporta i osiguranja novca.

Posjetili su i kako se u BH Pošti cijene za prijem gotovinskih uplata platnog prometa u rasponima do 50 i od 50 do 150 KM nisu mijenjale više od 20 godina.

“Zbog prava građana i naših korisnika na istinite informacije, želimo napomenuti da su naše cijene i dalje među najpovoljnijim u odnosu na cijene ostalih poslovnih subjekata u Federaciji BiH, koji također pružaju usluge platnog prometa za fizička i pravna lica. Posljednje izmjene u cjeniku BH Pošte u dijelu usluga unutrašnjeg platnog prometa, to jeste prijema gotovinskih uplata od fizičkih i pravnih lica su trenutno važeće, te novih najava oko izmjena njihovih cijena u ovom trenutku nema”, poručili su iz BH Pošte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ni lovac ni natjecatelj u Potjeri nisu znali odgovor oko zastave BiH

Strašna snimka: Djevojčice izašle iz autobusa pa ih udario kamion