Četvrtak, 29 rujna, 2022

Poslodavci žele povećanje minimalne plaće koji bi se odnosilo na 200 tisuća radnika. Što čeka vlast?

Pročitajte i ovo

Granski sindikati, njih 17, koje predstavlja Mevludin Bektić, ne odustaju od zahtjeva prema Vladi Federacije za povećanje minimalne plaće u realnom sektoru u Federaciji BiH koja je sada 543 KM. Oni traže da Federalna vlada korigira Uredbu o minimalnoj plaći koja je na snazi do kraja godine. Bektić nam je kazao kako su imali više razgovora s poslodavcima i da oni nisu protiv povećanja minimalnih plaća.

Ne odustaju od masovnih protesta

– Imali smo i imat ćemo bilateralne razgovore s poslodavcima, ali pokušavamo doći do premijera FBiH Fadila Novalića, međutim, povratna informacija je da je zauzet. Vlada FBiH, točnije, premijer i ministar financija su ti koji mijenjaju Uredbu o minimalnoj plaći.

Kao što je poznato, mi smo tražili da minimalna plaća iznosi 70 posto od prosječne plaće u FBiH, ali kod nas još nisu izmijenjeni zakon o doprinosima i porezu na dohodak. Još se doprinosi oporezuju sa 42 posto. S druge strane, neminovnost je da plaće moraju rasti – govori Bektić.

Dodaje da su prvi dio rujna “rezervirali” za razgovore, pregovore o minimalnoj plaći.

– Ako u tom vremenu Vlada FBiH ne pristane na izmjenu Uredbe o minimalnoj plaći, u drugoj polovini rujnaa idemo s masovnim protestima. Ako se Vlada urazumi i nađe kompromisno rješenje, protesta neće biti – govori Bektić.

Upitali smo za koliko ljudi bi bile povećane plaće.

– Trebalo bi da se poveća za oko 200.000 radnika – kaže Bektić.

“Nije problem da plaća ide gore”

Razgovarali smo i sa Adnanom Smailbegovićem, predsjednikom Udruženja poslodavaca FBiH.

– Razgovarali smo i razgovaramo s predstavnicima sindikata o minimalnoj plaći. Po uredbi Vlade koja je na snazi, usklađivanje minimalne plaće će se dogoditi 1. januara. I tada se svake godine usklađuje minimalna plaća u skladu s određenom formulom koja stoji u Uredbi. Točno će se znati koliko će iznositi.

Sindikat traži zbog povećane inflacije u ovoj godini, da se to napravi nešto ranije. I mi smo u principu rekli da smo suglasni s tim, nismo konkretno pričali o iznosima, ali formula će dati taj iznos – kazao nam je Smailbegović i dodao:

– Naravno, postoji tu nekoliko tehničkih problema. Vlada prvo mora izmijeniti Uredbu, postoje neke branše koje bi imale određenih problema sa minimalnom plaćom, kao što je tekstil, koža obuća. Imamo 20.000 radnika koji bi bili u problemu. To su neke tehničke stvari koje bi se morale riješiti, ali mi principijelno nemamo ništa protiv toga, suglasni smo da idemo u tom smjeru.

Kazao je i do kojeg nivoa povećanja minimalne plaće bi išli.

– Vidite, nivo se zna. Već danas se zna koliko će ta plaća biti 1. januara. Nije problem u tome da li će plaća ići deset ili 20 KM gore, bitnije da se riješe tehničke stvari, kako to implementirati – govori on.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Schmidt najavio kad bi mogao promijeniti Izborni zakon BiH

Nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u izdanju od četvrtka donosi analizu stanja u BiH uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo