Poslodavci u FBiH predlažu povećanje minimalne plaće za oko stotinu KM

Minimalna plaća u BiH, kao i u zemljama regije, je među najnižima u Europi. Skoro svaki treći radnik u gospodarstvu prima minimalnu plaću koja iznosi 370 KM, piše Večernji list.

Ekonomski stručnjaci smatraju kako do povećanja minimalca može doći samo kada se postigne dogovor između Vlade, poslodavaca i sindikata. Mnogi smatraju kako su usvajanjem Zakona o radu stvoreni preduvjeti, te su poslodavci izrazili spremnost da se u FBiH poveća minimalna plaća.

Njenu visinu, pak, treba definirati opći kolektivni ugovor koji poslodavci trebaju usuglasiti sa sindikatima. S druge strane, sindikati smatraju da način na koji poslodavci žele uvećati minimalac može rezultirati smanjenjem ostalih plaća.

U sindikatu tvrde da nije riječ o novoj ideji poslodavaca, ali se čekalo usvajanje novog Zakona o radu. – I na taj način oni su željeli samo jamstvo da jedna jedina plaća koja se određuje bude minimalna plaća, dok sve ostale poslodavci određuju prema svom nahođenju, kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović. Kako je kazao Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, bit minimalne plaće nije da je ona obračunska i ekonomska kategorija. – Minimalna plaća je socijalna kategorija. Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca, je kazao kako ni jedna druga plaća ne može biti vezana s najnižom plaćom.

Građani podržavaju povećanje minimalne plaće, ali su različita mišljenja koliko bi trebala iznositi. Jedno je sigurno, sadašnjih 370 KM smatraju nedovoljnim za normalan život. Poslodavci su već definirali prijedlog da to povećanje bude za oko stotinu KM, odnosno 30 posto. Bez obzira što mnogi smatraju da BiH ima jeftinu radnu snagu, ona je skupa kada se uzmu i ostali parametri. Potrošačka košarica i dalje je dvostruko skuplja od prosječne plaće te u Sindikatu smatraju da određivanje najniže plaće mora biti i briga države.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sportske igre Mladeži HDZ BiH ŽSB

Održane Sportske igre Mladeži HDZ BIH ŽSB

Počela nastava u OŠ Busovača

U školama u Busovači počela nastava