spot_img

Poslodavci dužni omogućiti odsustvo do četiri radna dana zbog vjerskih potreba

Građani Federacije Bosne i Hercegovine, koji ovog 2. svibnja slave vjerski praznik Bajram, prema Zakonu o radu, slobodan dan za vjerske potrebe mogu koristiti bilo koji dan u godini, bez obzira da li se taj dan poklapa sa državnim praznicima, pojašnjeno je Feni iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ističe da je Zakonom o radu propisano da je poslodavac dužan omogućiti radniku odsustvo do četiri radna dana u jednoj kalendarskoj godini, zbog zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće – plaćeno odsustvo.

– S obzirom da je pravo na korištenje pomenutog odsustva utvrđeno u svrhu zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba radnika, mišljenja smo da se može koristiti u onom periodu kada se u skladu sa vjerskim propisima, odnosno običajima i tradicijom, obilježavaju vjerski praznici, kao i drugi kulturno-tradicijski događaji – kazali su iz Ministarstva.

Ističu da je Zakonom o praznicima određeno da je Prvi maj međunarodni praznik rada i da se obilježava dva dana, ali ukoliko jedan od dana u koje se slavi Prvi maj padaju u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.

– S obzirom da 1. svibnja ove godine pada u nedjelju, to će neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine biti nedjelja 1. svibanj, ponedjeljak 2. svibanj i utorak 3. svibanj 2022. godine – kazali su iz Ministarstva za Fenu.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti