spot_img
Četvrtak, 7 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Pooštravanje režima ulaska u Austriju, nova pravila

Osim karantene, i dalje na snazi ostaje Uredba od 15. siječnja kojom je ulazak u Austriju moguć samo uz prethodnu online registraciju ili putem obrasca koji je potrebno predočiti prilikom ulaska u Austriju.

Austrijsko ministarstvo zdravlja jučer je kasno poslijepodne objavilo Uredbu o novim mjerama dodatnog pooštravanja režima ulaska putnika u Austriju, vezanu uz odluku austrijske vlade na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom, donesenu ovog ponedjeljka.

Ono što je najbitnije za sve putnike koji ulaze u Austriju, da i dalje na snazi ostaje Uredba od 19. prosinca prošle godine o obveznoj 10-dnevnoj karanteni, koja se može prekinuti negativnim antigen ili PCR testom ( ne starijim od 72 sata), kojeg je moguće napraviti tek 5 dan nakon ulaska u zemlju, odnosno od početka samoizolacije.

Osim karantene, i dalje na snazi ostaje Uredba od 15. siječnja kojom je ulazak u Austriju moguć samo uz prethodnu online registraciju ili putem obrasca koji je potrebno predočiti prilikom ulaska u Austriju, ukoliko osoba nema mogućnost registrirati se elektronskim putem. Mnogi putnici, među njima i Hrvati koji žive u Austriji i putuju svojima u domovinu su odahnuli nakon objave ove staro-nove Uredbe, jer se je do posljednjeg trenutka vodila rasprava o ukidanju mogućnosti skraćivanja obvezne 10-dnevne karantene negativnim PCR ili antigen testom nakon pet dana samoizolacije, što se na sreću nije dogodilo. Manje sreće imali su prekogranični radnici (tzv. pendleri), koji su do sada bili povlašteni izuzetak vezano uz svakodnevni ili česti prelazak granice zbog odlaska na posao u drugu državu.

Po novoj Uredbi za njih su pooštrene mjere ulaska u Austriju i oni se moraju jednom tjedno ne samo online registrirati nego i predočiti negativan antigen ili PCR test ne stariji od sedam dana. Navedena odluka vrijedi od 10. veljače, a online registracije su moguće od 7. veljače. Dan uoči popuštanja mjera za trgovine , škole, frizere i sličnu uslužnu djelatnost. Austrijski Zavod za statistiku „Statistik Austria“ objavio je u srijedu podatke da je 2018. godine u Austriji radilo čak 234.000 osoba bez boravišta u ovoj zemlji.

Čak više od 40 posto iz susjedne Mađarske i Slovačke. Kako bi Hrvati koji putuju u Austriju imali cjelokupni pregled pravila ulaska u ovu alpsku zemlju u nastavku pročitajte i o izuzećima od obveze registracije, karantene ili negativnog PCR-ili antigenskog testa, objavljenih na web stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH „Izuzeća od obveze registracije, karantene ili negativnog PCR- ili antigenskog testa predstavljaju osobe koje su u tranzitu kroz Austriju, putnici koji putuju radi održavanja usluga prijevoza robe i osoba, putnici u okviru redovitog prekograničnog prometa (prekogranični radnici, studenti i učenici, supružnici i putnici iz obiteljskih razloga), putnici koji putuju iz neodgodivih obiteljskih razloga, a koji se ne mogu unaprijed planirati, osobe koje na putu do svog cilja prelaze strani teritorij, interventna vozila i sl. (§ 7 i 8 COVID-19-Einreiseverordnung).

Bez obveze karantene, ali uz obvezu prethodne registracije, u Austriju mogu ući osobe koje putuju iz poslovnih razloga, njegovateljice, jedna osoba u pratnji bolesnika, osobe koje putuju radi neodgodivih zakonskih obveza vezano uz sud i sl, zaposlenici diplomatskih predstavništava koji posjeduju iskaznice AT-Ministarstva vanjskih poslova, sudionici humanitarnih intervencija i sl. (§6).

U navedenim slučajevima ulazak u Austriju moguć je s negativnim antigenskim testom ili PCR-testom (starim naviše 72 sata) uz prethodnu registraciju na gore navedenim poveznicama ili ukoliko ona nije moguća elektronskim putem, putem formulara: Podrobnije informacije na hrvatskome jeziku o uvjetima ulaska u Austriju, izuzećima od ove Uredbe, kao i poveznice prema ostalim potrebnim formularima možete naći na portalu austrijske Gospodarske komore Advantage Austria.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM