PONOS BUSOVAČE Martina Čondra uspješno odvezla biciklistički maraton od Prevlake do Vukovara!

Busovačka biciklistkinja Martina Čondra proteklih tjedan dana sudjelovala je na 5. memorijalnom biciklističkom maratonu “Prevlaka – Vukovar – Ilok” koji je organizirao biciklistički klub “Metković”, a u spomen na 12 ubijenih redarstvenika u Borovu selu pokraj Vukovara. Maraton je bio dug oko 1000 kilometara, a naša Martina ga je uspješno odvezla i stigla u Vukovar, grad Heroj, na obljetnicu.

Po dolasku u Busovaču, Martinu smo kontaktirali i zamolili za kratki intervju kako bi nam prenijela dojmove s maratona, koji je zasigurno na ponos Hrvatima u Busovači i Središnjoj Bosni.

GRAD BUSOVAČA PORTAL:

Martina, možeš li nam nešto više reći o samoj organizaciji i detaljima maratona?

MARTINA ČONDRA:

“Velika čast i zadovoljstvo mi je bilo odvoziti ovakav značajan maraton, kako za našu povijest tako i za budućnost. Prvenstveno želim da se zahvalim BK Metković i BK Ljubuški za izvanrednu organizaciju, atmosferu, ljudskost i potporu tijekom ovih par dana. Maraton je bio podijeljen u nekoliko etapa. Ona prva, od Prevlake do Metkovića duga je 150 kilometara, druga od Metkovića do Knina 210 kilometara, treća od Knina do Slunja 166 kilometara. Četvrta etapa od Slunja do Hrvatske Kostajnice u dužini je od 140 kilometara te pretposljednja od Hrvatske Kostajnice do Đakova u dužini od 180 kilometara Posljednja je bila ona od Đakova do Vukovara i Iloka u dužini od 120 kilometara.”

GRAD BUSOVAČA PORTAL:

Kakav je osjećaj voziti maraton u spomen na 12 ubijenih redarstvenika u Borovom selu odnosno kakav je osjećaj njegovati domoljublje i prisjećati se na ovaj način ljudi koji su obranili svoju zemlju, domove, stoljetna ognjišta?

MARTINA ČONDRA:

“Samim time što dolazim iz jednoga manjega mjesta, Busovače koja iza sebe nosi bolnu ratnu priču, nažalost nepoznatu mnogima, od iznimne mi je važnosti bilo prikazati da i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini još uvijek drži do Republike Hrvatske i njezine povijesti koja je naravno usko vezana s našom. Ruku na srce, jedni bez drugih ne bismo opstali. Maraton je bio iscrpljujući za sve, ali kako se zadnja etapa približavala domoljublje je bilo osnovna snaga.”

GRAD BUSOVAČA PORTAL:

Na ranije objavljenim fotografijama vidjeli smo da ističeš zastavu 93. domobranske pukovnije “Nikola Šubić Zrinski” iz Busovače?

“Za ovjekovječiti ovaj događaj nije postojao bolji način nego sa sobom ponijeti svetu zastavu 93. domobranske pukovnije “Nikola Šubić Zrinski” Busovača čiji su pripadnici, također i s drugim postrojbama, svojom hrabrošću, čašću, ali nažalost i žrtvama ipak uspjeli osigurati nam danas slobodu i sigurnost. Ovim putem im se iz srca zahvaljujem i dajem do znanja da povijest, istina, neće i ne smije biti zaboravljena. Tijekom mimohoda brojni veterani prepoznali su brigadnu zastavu te prišli s osmijehom na licu tražeći fotografiranje. Kroz razgovor s njima saznati da su poznavali pripadnike ove brigade pridodaje mnogo veći značaj prisutnosti zastave na takvom događaju. Dojmovi cjelokupnog maratona vrlo su emotivni za mene, nešto što će ostati urezano u srcu do kraja života.”

Kratak osvrt na Martinin podvig dala je i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača odnosno Marinko Ćosić, njen predsjednik…

Ponosna Hrvatica iz Busovače Martina Čondra ovih dana sudjelovala je na 5. memorijalnom Biciklističkom maratonu “Prevlaka-Vukovar-Ilok”. Ponosna Martina ovih je dana predstavljala i promovirala sebe, svoju obitelj, sve Hrvate Busovače ma gdje oni bili. Predstavljala je i ponosnu 93. Domobransku pukovniju “Nikola Šubić Zrinski” Busovača.

Udruga dragovoljaca i veterana Busovače organizirala je da Martinu Čondru i Dražena Akrapa koji se kasnije priključio, u Borovu Selu dočeka i podrži heroj domovinskog rata korijenima iz Busovače, pukovnik Zdravko Komšić.

Pukovnik Komšić i dragovoljac, veteran domovinskog rata, u najtežem vremenu za Hrvate Vukovara 18. studenog 1991. godine, preuzima na sebe odgovornost sa još dvojicom zapovjednika Vukovarske brigade ,Pilipom Karaulom i Matijom Mandićem, kada im je nestalo streljiva, lijekova i ostalog MTS-a, pregovaraju sa tzv. Jugoslavenskom narodnom armijom i predaju im sve Hrvatsko što je tog 18. studenog 1991. godine disalo u Vukovaru.

Pukovnik Komšić je proveo 9 mjeseci u logoru u Sremskoj Mitrovici. Nakon razmjene zarobljenika obnašao je dužnost zapovjednika 10. domobranske Pukovnije. Nakon mirne reintegracije istočne Slavonije biva umirovljen.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovače će i dalje podržavati i pomagati svu našu djecu, djecu Hrvatskih branitelja u svim projektima koji promoviraju istinu o domovinskom ratu, žrtvu i stradanja naših branitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

FOTO Hodočaste iz Laktaša u manastir Ostrog, u Busovači lijepo dočekani

U nedjelju u Busovači obilježavanje “Majčinog dana”