spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Ponos BiH: Naši mladi robotičari osmi na svijetu na robotskoj olimpijadi u Njemačkoj!

Svjetska robotska olimpijada (WRO) u Dortmundu je završena, a mladi bh. natjecatelji osvojili su zavidne rezultate. Najvredniji je 8. mjesto u kategoriji sa 73 zemlje svijeta.

Natjecanje se održalo u velikoj Messe sali u Dortmundu, a sudjelovalo je više od 360 ekipa. Naša država je nastupila u takmičenju RoboMission u tri kategorije i to Elementary, Junior i Senior.

Ekipa STEM akademije iz Tuzle, koju su predstavljali dječaci Adi i Ismar u junior kategoriji, osvojili su 8. mjesto u svijetu za Bosnu i Hercegovinu, što je do sada najbolji uspjeh naše države u ovom natjecanju.

U kategorijama Elementary i Senior su sudjelovale ekipe iz STEM akademije Zenica i KŠC Zenica i osvojili su 41., odnosno 53. mjesto u svijetu, što je odličan rezultat za njihovo prvo pojavljivanje na Svjetskoj olimpijadi.

Kenan Varda, nacionalni organizator za Bosnu i Hercegovinu je kazao da je ovo prvo učešće naše države na ovakvom takmičenju.

“Svjetska robotska olimpijada je takmičenje koje okuplja najbolje mlade robotičare iz cijelog svijeta. Po prvi put, uživo na takmičenju Svjetske olimpijade i Bosna i Hercegovina je uzela učešće. Takmičenje je trajalo tri dana. Prvi dan su ekipe pripremale opremu i robote, a drugi dan je bilo izvođenje zadatka uz elemente iznenađenja koje takmičari nisu prethodno znali. Treći dan je ‘challenge’, gdje takmičari dobiju potpuno novi zadatak za rješavanje i ekipe tu pokazuju sposobnost samostalnog rada, kreiranja rješenja i programiranja u jako kratkom roku”, kaže Varda te dodaje:

“Poeni iz dvije najbolje utrke u oba dana se saberu i dobivamo konačne rezultate. Sve zadatke su uspješno izvele i naše ekipe, a uz malo sreće mogli smo imati mnogo bolje rezultate, ali jednostavno na tehničke stvari, senzore, motore, osvjetljenje, mehanizme robota, nekada zaista se ne može utjecati. Ponosni smo na ono što smo postigli, skupili smo iskustva i potrebna znanja da se spremamo za sljedeće državno takmičenje u maju sljedeće godine i odlazak na Svjetsku olimpijadu u Panamu, za koju se nadam da će i naša država imati sluha i podržati naš tim i omogućiti sredstva za neometano treniranje i odlazak na prvenstvo.”

Na ovu olimpijadu bh. tim je otišao uz pomoć sponzora i prijatelja STEM akademije koji su za naše takmičare pokrili sve troškove.

Izvor: Klix.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti