Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Policija upozorava građane u BiH: U tijeku je novi vid prevare putem interneta, ne odgovarajte na poruke

Pročitajte i ovo

Sve veći broj stanovnika BiH na svoje e-mail adrese dobija poruke koje navodno šalju sitražni organi susjednih država. S tim u vezi Federalna uprava policije poslala upozorenje stanovnicima BiH da ne odgovaraju na ovakve poruke.

– Federalna uprava policije želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. „phishing“ kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.

Radi se o pripremnim radnjama poduzetim od NN počinitelja radi počinjenja krivičnog djela prevara. U posljednje vrijeme na veći broj adresa elektronske pošte različitih primatelja u Bih, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao službena osoba istražnih organa susjednih država.

Jedan od primjera je da se NN osoba ili osobe predstavljaju kao rukovodioci organizacione jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske, te u istoj poruci navodi kako se primatelja poruke sumnjiči za više različitih krivičnih djela i traži od primaoca da odgovori na poruku, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, te kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, kako bi on poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist spomenute NN osobe/osoba.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u BiH i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal, stoji u saopćenju FUP-a.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

ŽUPNE OBAVIJESTI 2. Došašća – A – 04. 12. 2022.

1. Danas je 2. nedjelja došašća. Zornice su u 6:30, a prije zornica ćemo ispovijedati. 2. Raspored ispovijedanja starih i...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo