Subota, 13 kolovoza, 2022

Pojeftinila piletina

Pročitajte i ovo

Piletina u BiH pojeftinila je za dvadesetak posto u odnosu na proljeće, a s obzirom na to da cijene žitarica na svjetskim berzama polako padaju očekuje se dodatni pad cijene u narednom periodu, rekao je predsjedavajući Koordinacijskog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH Predrag Miličić.

On naglašava da se tržište donekle smirilo u odnosu na proljeće kada je došlo do enormnog rasta cijene piletine, te je kilogram pilećeg bijelog mesa koštao i do 16 KM. ”Došlo je do pada cijena, što je poprilično relaksiralo džepove potrošača. To je posljedica, prije svega, veoma siromašnog tržišta i pada prometa. Osim toga, situacija je poboljšana i kada je riječ o proizvodnji stočne hrane, s obzirom na to da su ukinute potpune zabrane uvoza”, rekao je Miličić za Glas Srpske.

On je istaknuo da ohrabruju i posljednje informacije sa svjetskih berzi da cijene žitarica, koje su u proteklom periodu dostigle povijesni maksimum, polako padaju. ”To nam daje za pravo da se nadamo da će i cijene gotovih proizvoda još padati. Kada je riječ o cijenama konzumnih jaja, one nisu ni blizu mogle da isprate rast ulaznih komponenti, imajući u vidu i višak proizvodnje na cijelom području BiH, tako da tek u drugom dijelu godine očekujemo normalizaciju cijena jaja”, rekao je Miličić.

On je ukazao da se, prema trenutnim cijenama jaja, proizvođači nalaze na nuli, pa čak i u minusu, što je, kako kaže, nekolicinu farmi već dovelo do zatvaranja. Miličić, koji je i direktor kompanije ”Agreks” iz Donjeg Žabara – jedine koja u BiH ima dozvolu za izvoz jaja za preradu u Europsku uniju, kaže da su protekla dva mjeseca bila izuzetno teška. ”Uspjeli smo sav višak poslati na ino-tržište.

U devet pošiljki izvezli smo ukupno 2,72 milijuna komada jaja u Hrvatsku i Italiju za preradu”, rekao je Miličić, naglasivši da je ovaj plasman u dobroj mjeri pomogao svim ostalim proizvođačima u BiH, jer da su se svi morali da boriti za parče domaćeg tržišta, cijene i minusi bili bi još drastičniji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Voz Sarajevo – Zagreb će putovati svega četiri dana

Željeznice Federacije BiH svakodnevno rade na razvijanju i otvaranju novih linija. Nakon višegodišnje stagnacije, otvorena je linija do mora,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo