Srijeda, 23 lipnja, 2021

Pogodnosti u državnom zatvoru: Odmori, slobodni dani, pet sati za suprugu…

Pročitajte i ovo

Počeo prvi toplotni val u BiH, evo što nas čeka narednih dana

Počeo je prvi toplotni val ovog ljeta i već su zabilježene temperature do 40 °C u pojedinim dijelovima BiH....

Radarske kontrole u SBŽ – 22. lipnja. 2021.

Raspored najavljenih kontrola brzine kretanja vozila je informativnog karaktera. Osim ovih, rade se i nenajavljene kontrole, posebno na mjestima...

Obavijest iz JKP “Komunalac” Busovača: Kvar na vodovodnoj mreži

"Poštovani potrošači, zbog kvara na vodovodnoj mreži danas će doći do poremećaja u vodosnabdijevanju u naselju Luka i Krčevine u...
Bajram Šerif Mubarek Olsun žele vam:
U državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu provodi se klasifikacija zatvorenika u skupine na osnovi kojih se može odrediti i odobriti različita vrsta i opseg pogodnosti. Za zatvorenike primjerenog ponašanja popis pogodnosti prilično je opsežan, piše Klix.ba.

One se mogu odrediti na osnovi Pravilnika o klasifikaciji i reklasifikaciji zatvorenika u Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, koji je nedavno donio Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Televizija, šetnja, voće i povrće

Klasifikacija predstavlja metodu kojom se planiranje programa postupanja sa zatvorenikom određuje u individualnom slučaju, a osobnost zatvorenika proučava se s psihološkog, pedagoškog, socijalnog i sigurnosnog aspekta.

Neki od indikatora na osnovu kojih se proučava ličnost zatvorenika

Neki od indikatora na osnovi kojih se proučava osobnost zatvorenika

- Advertisement -

Pravilnikom je predviđeno da postoje pripremna skupina, te A2, A1, B2, B1 i C. Pri tome, u A2 raspoređuju se zatvorenici koji predstavljaju pozitivan primjer drugima, dok su u C skupini oni s najneprimjerenijim ponašanjem. S tim u skladu su i pogodnosti.

Tako se zatvorenicima raspoređenim u A2 klasifikacijsko-stimulativnu skupinu mogu odobravati korištenje vlastitog radio i TV uređaja, češće primanje posjeta i paketa, uređenje životnog prostora osobnim stvarima, nezaključavanje prostorija za smještaj i boravak, produljen boravak u biblioteci, dnevnom boravku, na svježem zraku (šetnja), dodjeljivanje nagrade u stvarima ili u novcu, unošenje veće količine voća i drugih prehrambenih artikala do 8 kg težine…

Za pripadnike ove skupine moguć je prijam posjeta bez nadzora u prostorijama za posjete u zavodu, prijam posjeta bez prisustva ostalih zatvorenika, boravak s bračnim ili izvanbračnim drugom u posebnoj prostoriji i slično.

Njima se mogu odobravati i brojne pogodnosti koje se koriste izvan kruga zavoda. Uz ostalo, to su boravak s bračnim ili izvanbračnim drugom do pet sati izvan prostorija Zavoda; slobodno kretanje izvan kruga zavoda u trajanju do 24 sata nakon svakih izdržanih sedam dana kazne zatvora (četiri puta u mjesecu, koje u principu treba koristiti neradnim danom).

Moguć je i slobodan izlaz u grad u trajanju do pet sati jednom u mjesecu i dopust do šest dana tijekom jedne godine izdržavanja kazne zatvora. Može im se odobriti i slobodno kretanje izvan kruga zavoda do dva dana tijekom jedne godine za vjerske praznike, a za svaki državni praznik slobodno kretanje izvan kruga zavoda, do jedan dan tijekom jedne godine. Mogu dobiti i ukupan godišnji odmor u krugu obitelji.

Članovi skupine C ne mogu izlaziti

Njima je omogućen i prijam članova uže obitelji ili bliskog srodnika s kojim zatvorenik ima posebne odnose ili ostvaruje stalnu prepisku ili iskazuje brigu za obitelj zatvorenika ili pomaže obitelj zatvorenika, a koji pozitivno utječe na preodgoj zatvorenika, do pet sati izvan prostorija zavoda.

Kako se ide prema ozloglašenijim skupinama, ove pogodnosti su manje. Tako onima u C grupi može biti dozvoljeno samo da urede životni prostor osobnim stvarima, dulji boravak u zajedničkim prostorijama, dodjela nagrade u stvarima ili u novcu, prijam posjeta bez prisustva ostalih zatvorenika.

Zatvorenicima raspoređenim u ovu skupinu ne mogu se odobravati pogodnosti koje se koriste izvan kruga Zavoda.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

FOTO: Busovljaci vatreno proslavili ubjedljivu pobjedu Hrvatske protiv Škotske

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u osminu finala EURA kao drugoplasirana momčad skupine D zahvaljujući 3-1 (1-1) pobjedi protiv...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo