Subota, 13 kolovoza, 2022

Pogledajte koji umirovljenici neće dobiti 100 KM jednokratne pomoći Vlade Federacije

Pročitajte i ovo

Umirovljenici će dobiti i po 100 KM jednokratne pomoći od Vlade Federacije, ali ne svi. Od 428.746 novčanu pomoć će dobiti oko 362.000 njih.

– Pravo na 100 KM imaju korisnici mirovina Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje koji imaju prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine. Točnije, po 100 KM će dobiti oni koje su zatečeni u BiH na dan isplate.

Oni umirovljenici koji iz bilo kojeg razloga nisu u isplati na dan stupanja na snagu Uredbe Vlade FBiH o pomoći stanovništvu, neće dobiti pomoć – kazao je Faktoru Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojske županije.

Dodaje kako oko 70.000 umirovljenika neće dobiti pomoć od po 100 KM.

– Znam da postoje priče kako mnogi neće ni uzeti tu pomoć Vlade FBiH. Ako ne žele, ne moraju, ali je veliki broj umirovljenika kojima će dobro doći.

Ja imam mnogo umirovljenika čija je mirovina oko 275 KM i njima će odlično doći 100 KM od Federalne vlade. Komentira se i što će tu pomoć dobiti i oni sa najvišim mirovinama koje su 2.174 KM, a ja mogu reći da tih ljudi nema mnogo – govori nam Trakić.

Pravo na pomoć od 100 KM nemaju korisnici naknade za fizičku onesposobljenost, kao ni umirovljenici koji su u radnom odnosu.

U Federaciji najniža mirovina iznosi 424,73 KM, zajamčena je 531,86 KM, a prosječna samostalna iznosi 544,79 KM.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Voz Sarajevo – Zagreb će putovati svega četiri dana

Željeznice Federacije BiH svakodnevno rade na razvijanju i otvaranju novih linija. Nakon višegodišnje stagnacije, otvorena je linija do mora,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo