Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Pogledajte kako je bilo u Međugorju na 41. godišnjicu Gospinih ukazanja FOTO

Pročitajte i ovo

U Međugorju je nedjeljnom svetom misom u 19:00 sati svečano proslavljena 41. godišnjica Gospinih ukazanja.

Svetu misu, uz mnoštvo vjernika i koncelebraciju 268 svećenika predslavio je fra Jozo Grbeš, novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Među koncelebrantima su bili i međugorski župnik fra Marinko Šakota, provincijski vikar Međugorčanin fra Miro Šego, donedavni provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te vikar provincije fra Miro Relota.

Uvodeći u misno slavlje fra Jozo Grbeš je na početku kazao kako ”smo dok slavimo euharistiju ono što uistinu jesmo”.

Svjesni smo da smo važan dio nečega većega od nas i da smo u ovaj čas povezani s cijelim svijetom. Istina je da se u svaki čas, svake minute, svakoga dana i svakoga sata negdje u svijetu slavi euharistija koje smo i mi dio, kazao je fra Jozo, javlja Radio Mir.

U svojoj homiliji fra Jozo Grbeš govorio je o ljubavi, koja nam je danas svima potrebna, naglasivši kako vjeruje da vas je ta ljubav dovela ovdje: ljubav Majke, koja zove neprestano i ljubav Krista, koji je glavni cilj.

Prije mise drugi put je održana procesija s Brda ukazanja do crkve sv. Jakova u kojoj je sudjelovalo mnoštvo hodočasnika iz cijeloga svijeta, župljana Međugorja i okolnih mjesta.

Ovih dana u Međugorju su bili hodočasnici sa svih kontinenata svijeta, iz tridesetak zemalja svijeta. Župljani su se za proslavu pripremali devetnicom, te su kroz tih devet dana molili radosna i žalosna otajstva Gospine krunice na Brdu ukazanja te predmolili krunicu na vanjskom oltaru župne crkve sv. Jakova, za vrijeme večernjeg molitveno-liturgijskog programa.

Na uočnicu 41. obljetnice Gospinih ukazanja održana je i 31. Hodnja mira od Humca do Međugorja te Zavjetno hodočašće Kraljici Mira od Čitluka do Međugorja, a središnje večernje misno slavlje na uočnicu je predslavio humački župnik fra Ljubo Kurtović.

Sada već davne 1981. godine, šestero djece Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Marija Pavlović i Jakov Čolo, na Podbrdu, vidjelo je Gospu.

Međugorje je u ovih nešto više od 40 godina iz svijeta privuklo na desetke milijuna hodočasnika koji su tu tražili mir u srcu. I zbog toga se za Međugorje s pravom kaže kako je svijet u malome. Što i nije čudno jer ova župa u posljednju 41 godina prenosi glas i poruke Kraljice Mira.

Međugorska župa utemeljena je 1892. i stavljena je pod zaštitu sv. Jakova, zaštitnika hodočasnika. Sastavnice svetišta su Podbrdo, mjesto Gospina ukazanja, brdo Križevac i crkva sv. Jakova. Ta mjesta posjećuju mnogobrojni hodočasnici kako bi na njima našli mir kroz molitvu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Političari traže da se SFF održava nekoliko puta godišnje kako bi skrenuo pažnju javnosti s afera

Glavna tema u bh. medijima ovih dana je svakako Sarajevo Film Festival koji je zasjenio sve afere političara koje...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo