Podignuta optužnica zbog međunarodnog pranja novca protiv dvije osobe iz Središnje Bosne

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv pet osoba koje se terete za udruživanje radi pranja novca i drugih krivičnih djela.

Kako je rečeno iz Tužiteljstva BiH, optuženi se terete za više krivičnih djela počinjenih tijekom 2014. i 2015. godine,

,,Nakon što su saznali kako određen broj osoba iznosi velike količine novca iz BiH u Hrvatsku, a koji potiče od neprijavljenih dobiti i prihoda i izvršenih poreznih utaja, najčešće od poslovanja tvrtki i poduzeća u vlasništvu državljana NR Kine, uglavnom na području Brčko Distrikta BiH, djelujući kao organizirana grupa, u više desetina navrata, vršili iznošenje izuzetno velikih količina novca, u iznosima između 15.000 i 142.000 eura, nezakonito preko državne granice BiH u Hrvatsku”, stoji u priopćenju.

Nakon toga, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH, izneseni novac je uplaćivan na račune optuženih u platnom prometu R Hrvatske, nakon čega su uplate transferirane na račune osoba u Kini.

,,Optuženi bi kao naknadu za izvršenje krivičnog djela, uzimali za sebe dogovoreni postotak novca pa su na taj način ostvarili nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima. Istragom je utvrđeno kako je na navedeni način izvršeno nezakonito iznošenje iz BiH novca u iznosu od više milijuna eura, koji je sa područja Hrvatske transferiran na račune osoba u Kini”, dodaju iz Tužiteljstva BiH.

Također, predloženo je i oduzimanje oko 700.000 KM zaplijenjenih u pretresima.

U okviru istrage u ovom predmetu borbe protiv međunarodnog pranja novca, ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim institucijama Hrvatske.

,,Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji ju je potvrdio. Optužnicom su obuhvaćeni optuženi: Imširović Nedžad, zv. ‘Kunić’ i ‘Čarli’, rođen 1969. godine u Orašju , Imširović Dževad, rođen 1966. godine u Donjem Vakufu, Imširović Vedin, zv.’Vedo’ i ‘Čarli’, rođen 1996. godine u Dortmundu, Imširović Amar, rođen 1971. godine u Travniku i Tukulj Nizar, rođen 1996. godine u Vinkovcima”, ističe se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Busovača: Izgubljen novčanik s bitnim sadržajem, vlasnik moli za pomoć!

Peh karijere u najgorem trenutku za kreševsku olimpijku