Petak, 12 kolovoza, 2022

Plenković: Milanović je štetočina koja je učinila enormnu štetu Hrvatima u BiH

Pročitajte i ovo

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u ponedjeljak izrazio nadu da će visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt povući poteze koji će, nakon izbora u BiH 2. listopada, osigurati barem minimalnu ravnopravnost Hrvata.

Nadamo se da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt povući poteze koji će omogućiti da osiguraju barem minimalnu ravnopravnost Hrvata nakon izbora 2. listopada, rekao je Andrej Plenković u Imotskom.

Rekao je da hrvatska vlada “čvrsto uz Hrvate u BiH”, ali ne na način da vrijeđa Schmidta i da ga uvredama poput Milanovićevih odvrate od toga da donese odluku u korist Hrvata.

Radimo to na način da razgovaramo s njim o meritumu, da pojasnimo zašto je dobro da nešto donese, dodao je Plenković.

Osvrnuvši se na “zveckanje oružjem”, istaknuo je da Hrvatska “projicira stabilnost i kao članica EU-a i NATO-a” te da je zemlja koja je riješila sve svoje nacionalne zadaće, spojila svoj državni teritorij i ove će godine biti članica europodručja i Schengena te koja skrbi o Hrvatima van Hrvatske, osobito o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu.

Podsjetio je da je Bakir Izetbegović sada otvoreno priznao da je pregovarao u lošoj vjeri, da je vodio pregovore na način da ostane status quo.

To je neprihvatljivo i po mom sudu za njega nije baš ni politički pametno, dapače čak je diskvalificirajuće jer znači da nastojite prevariti one s kojima pregovarate, uključujući i međunarodnu zajednicu, kazao je hrvatski premijer.

Ukazao je na “ogromnu razliku” između službenog Zagreba i Sarajeva i istaknuo da orkestrirani pritisci političkih stranaka putem prosvjeda u Sarajevu i prijetnje koje je Schmidt doživio sigurno nisu pridonijele tome da donese odluku prije par dana, ali da će odluku donijeti nakon određenog roka.

Uvjeren je da bošnjački politički akteri neće promijeniti svoje stajalište.

Po meni, ja ne vidim, nakon što ključni politički akteri na bošnjačkoj strani otvoreno govore “pregovarali smo da nam prođe vrijeme”, kako ćeš onda očekivati da pet minuta do dvanaest nešto najedanput dogovore, rekao je Plenković.

Novinari u Imotskom su Plenkovića upitali i kada će prestati prepucavanje s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je ranije kazao da će to prestati kada premijer “obuče njegove cipele”.

Ne daj Bože nikoga u njegovim cipelama, kamoli mene. On je jedna velika štetočina koja je učinila enormnu štetu, prije svega Hrvatima u BiH. Ovo govorim njima da razumiju i da shvate – to što je on radio je da je minirao napore da im pomognemo u svakom pogledu, i prema međunarodnoj zajednici, a i prema visokom predstavniku i drugim akterima tako da stati u njegove cipele bi značilo da direktno mi idemo štetiti Hrvatskoj ili Hrvatima u BiH, rekao je Plenković.

Priznao je da “jedan dio ljudi tamo misli da (Milanović) čini dobro”.

Evo im rezultata njegove politike, rekao je Plenković, prenosi Hina.

Kazao je da se Milanović se sa svima prepucava, novinarima, komentatorima, predstavnicima manjina.

Tako, da ni pasu njegove cipele, da se izrazim dalmatinski, rekao je Plenković.

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Sve je spremno za “Ribarsko večer” u Busovači

Udruga sportskih ribolovaca Busovača uz pomoć sponzora i prijatelja drugi put u našem gradu organizira "Ribarsko večer", a sve...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo