Petak, 5 ožujka, 2021

Peradari iz BiH se pripremaju za izvoz jaja za preradu u EU

Pročitajte i ovo

Dragana Bakula, heroina iz Kiseljaka: Ljepotica koja kroz život pun prepreka korača ponosno i hrabro!

Dragana Bakula je djevojka iz Kiseljaka, rođena s jednim velikim životnim iskušenjem, bez desne ruke i ramena. Iako na društvenim...

Sramotno! Divlja deponija pored gradskog groblja Carica u Busovači (FOTO)

Iako je groblje lijepo uređeno, dojam kvari divlja deponija pored groblja... Gradsko rimokatoličko groblje Carica u Busovači groblje je koje...

Umro je Milan Bandić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić preminuo je noćas u bolnici Sveti Duh Noćas je u 66. godini od posljedica srčanog udara...

Direktor Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Ljubomir Kalaba izjavio je da će sve kompanije koje budu izrazile interes za izvoz jaja za preradu i proizvoda od jaja, a za koje se utvrdi da ispunjavaju propisane uvjete za izvoz takvih proizvoda u EU, biti uvrštene u spisak objekata iz kojih je dozvoljen izvoz ovih proizvoda u EU.

“Trenutno nijedan objekt nije podnio zahtjev za izvoz jaja za preradu i proizvoda od jaja u EU”, kazao je Kalaba Feni.

Prema riječima predsjednika Koordinacije peradara/živinara u BiH Edina Jabandžića, promijenjen je koncept pristupa europskom tržištu zbog čega još nijedna firma nije podnijela zahtjev za izvoz prerađevina od jaja.

“Nekoliko objekata ranije je podnijelo zahtjev za izvoz jaja na tržište EU. Nismo očekivali da će EU odvojiti posebno dva lota od kojih se jedan odnosi na izvoz jaja, a drugi na izvoz prerađevina od jaja. Faktički smo očekivali da, kada dobijemo dozvolu za izvoz jaja, po automatizmu dobivamo dozvolu i za izvoz prerađevina od jaja. Pošto je EU to razdvojila, naši privredni subjekti koji su zainteresirani sada će podnijeti zahtjev”, pojasnio je Jabandžić.

Naglasio je da postoji nekoliko firmi koje objektivno ispunjavaju uvjete kao što su “Agreks” i “Bingo”, te drugi veći proizvođači jaja koji će vjerojatno imati interes da prodaju sirovine, odnosno proizvode od jaja.

Bosni i Hercegovini je, kako je poznato, nedavno odobren izvoz jaja za preradu na tržište Europske unije.

- Advertisement -

Na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uvjete uvoza Europska komisija dala je „zeleno svjetlo“ za početak izvoza i te vrste hrane iz BiH u EU.

Govoreći o daljnjim procedurama u ovom procesu direktor Kalaba je naveo da se nakon službenog odobrenja i uvrštavanja Bosne i Hercegovine na spisak država iz kojih je odobren izvoz jaja za preradu i proizvoda od jaja u EU, očekuje objava u Službenom glasniku EU, nakon čega će lista stupiti na snagu.

“Poslije toga slijedi proces odobravanja zainteresiranih objekata i nakon odobrenja, spisak odobrenih objekata se šalje u Europsku komisiju u cilju uvrštavanja na listu objekata. Koraci u ovom procesu, prema procedurama EU mogu trajati između 40 i 55 dana”, dodao je Kalaba.

Prema njegovim riječima, nakon finalnog odobrenja, sav posao vezan za izvoz je na kompanijama i njihovom menadžmentu koji trebaju da se probiju na tržište EU i nađu trgovce s kojima bi realizirali ovaj posao.

Što se tiče odobravanja izvoza konzumnih jaja, pojasnio je Kalaba, potrebno je da Europska komisija odobri državni plan kontrole salmonele u primarnoj peradarskoj proizvodnji. Navedeni plan je na snazi u Bosni i Hercegovini i već je upućen na odobravanje Europskoj komisiji.

“Europska komisija je dostavila svoje komentare na postojeći plan i Ured za veterinarstvo BiH u suradnji s nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH intenzivno radi na uklanjanju svih uočenih nedostataka u cilju potpune implementacije postojećeg plana”, kazao je Kalaba.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je izjavio da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za bh. peradarstvo, ali i cijelu prehrambenu industriju.

IZVOR:Fena

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

VIDEO | Dvanaest godina Žarko iz Zenice nije obukao čarape, umjesto njih koristi papir od vreća za brašno

"Žarko Hrgić iz Zenice neobičan je po svemu. Dvanaest godina živi u špilji uz Babinu rijeku bez struje i...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo