Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Patron jedine vrhbosanske župe posvećene Sv. Luki

Pročitajte i ovo

Župa Sv. Luke evanđeliste, u sarajevskom naselju Novi Grad, proslavila je 18. listopada svoj patron. Svetu misu predslavio je generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

Suslavilo je devet svećenika među kojima su bili: dekan Sarajevskog dekanata mons. Anto Ćosić i gvardijan franjevačkog samostana na Bistriku fra Stipan Radić.

Nazočne misnike i vjerujući puk u modernom, gotovo potpuno dovršenom crkvenom zdanju, na početku je pozdravio župnik vlč. Željko Vlajić.

U prigodnoj propovijedi mons. Tomašević je najprije posvijestio dostojanstvo kraljevskog svećenstva kojemu pripadaju svi kršteni, koji po tomu imaju i nalog naviještanja Radosne vijesti.

Na tom tragu istaknuo je primjer Sv. Luke ukratko iznijevši i neke od njegovih biografskih podataka, s naglaskom na misijsko poslanje koje je obavljao pomažući Sv. Pavlu. Između ostalih vrlina ovoga svetog evanđeliste u prvi je plan stavio vjernost Božjoj riječi i marljivost. Ocrtao je potom i značajke Evanđelja po Luki spomenuvši kako je riječ o “evanđelisti siromaha”.

“Mi i danas, gotovo nakon 2 000 godina učimo od onoga što je on pisao. Njemu je bilo stalo, jer je volio, ne samo Isusa Krista, nego jer je volio i ljude, da zapiše tako lijepe stvari, koje toliko puno znače za život”, rekao je mons. Tomašević te ukratko predstavio sadržaj Djela apostolskih, kao drugoga Lukina djela.

Potom je osvijetlio vrlinu slušanja koja je kod ovoga evanđeliste također izražena te upozorio vjernike da trebaju paziti što slušaju i čitaju u svome životu te daju primat Riječi Božjoj i onomu što je napisano iz ljubavi prema Bogu i čovjeku i budu otvoreni Duhu Svetom.

Potaknuo je nazočne da budu zahvalni za sve one koji su u njihovu životu bili prenositelji Božje poruke: od roditelja, baka i djedova do svećenika i časnih sestara.

Završno je poručio kako se ljudi trebaju učiti biti zahvalni Bogu te se prisjetio vremena rata kada se ova vjernička zajednica okupljala u podrumu jednoga nebodera i tamo slavila svetu misu. Stoga je Bogu zahvalio za novoizgrađenu crkvu u ovom sarajevskom naselju Alipašino polje i pozvao sve da budu ponosni i zahvalni svome nebeskom zaštitniku Sv. Luki te se radovati kao dionici zajednice kojoj je cilj kraljevstvo nebesko.

Na kraju mise župnik Vlajić je zahvalio svima na sudjelovanju, a osobito svojim članovima župnih vijeća koji su uložili trud u organizaciju proslave patrona.

Valja spomenuti kako je slavlje, u ozračju obiteljskoga raspoloženja i po izrazito lijepom vremenu, nastavljeno u župnom dvorištu uz okrjepu.

Inače, sarajevska župa Sv. Luke evanđeliste jedina je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja za svoga nebeskog zaštitnika ima ovoga svetca. Utemeljena je neposredno nako

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Masno plaćaju noćenje u Ibrinoj sobi duhova (VIDEO)

Ibrahim Kargić iz Zenice poznatiji kao bh šeret "Tata čaršija" uveseljava ljude diljem svijeta svojim pošalicama i doskočicama. Međutim...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo