Utorak, 5 srpnja, 2022

Papa upozorio ruskog patrijarha da ne bude Putinov ministrant – stigla reakcija

Pročitajte i ovo

Ruska pravoslavna crkva kritizirala je danas papu Franju jer je pozvao ruskog patrijarha Kirila da ne bude “ministrant” Kremlja, upozorivši Vatikan da će takve izjave naštetiti dijalogu između dviju crkvi.

Papa Franjo je rekao u intervjuu za talijanski list Corriere Della Sera da Kiril, koji je podržao rat u Ukrajini, “ne smije postati Putinov ministrant”. Ruska pravoslavna crkva ocijenila je da je “žalosno” što je Papa mjesec i pol nakon što je izravno razgovarao s Kirilom nastupio takvim tonom.

“Papa Franjo izabrao je pogrešan ton da bi prenio sadržaj tog razgovora”, ocijenila je Moskovska patrijaršija ne spomenuvši izravno izraz “ministrant”.

“Takve izjave vjerojatno neće pridonijeti uspostavi konstruktivnog dijaloga između Rimokatoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve, što je osobito potrebno u sadašnje vrijeme”, stoji u priopćenju.

Ruski patrijarh je bliski Putinov saveznik

Kiril (75), bliski Putinov saveznik, tvrdi da je rat u Ukrajini štit od Zapada koji smatra dekadentnim, osobito zato što prihvaća prava homoseksualnih osoba.

Papa Franjo (85) zatražio je sastanak s Putinom u Moskvi u vezi s Ukrajinom, ali je Kremlj u srijedu rekao da o tome ne postoji suglasje. Moskovska patrijaršija objavila je da je Kiril rekao Papi 16. ožujka da zapadni mediji ne izvješćuju točno o situaciji u Ukrajini.

“Ovo je jako bolno za mene”

Kiril je rekao da je sukob u Ukrajini počeo 2014. kada su prosvjednici srušili s vlasti proruskog predsjednika. Dodao je da se progoni rusofono stanovništvo u Odesi, no izrazio je i tugu zbog sukoba.

“Naravno, ova situacija je za mene jako bolna. Moje stado je s obje strane sukoba, oni su većinom pravoslavci”, rekao je.

Ruska crkva govori o NATO-u i sovjetskoj eri

“Patrijarh Kiril podsjetio je i da je na kraju sovjetske ere Rusiji bilo obećano da se NATO neće pomaknuti ni centimetra prema istoku. Međutim, to obećanje je prekršeno”, objavila je patrijaršija.

SAD i NATO niječu da su to Rusiji obećali, ističući da države mogu slobodno aplicirati za članstvo u savezu, za koji tvrde da je isključivo obrambeni i da nije prijetnja Rusiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Zbog prodaje lošeg goriva naftaši u BiH kažnjeni sa 300.000 KM

Na benzinskim pumpama u Srpskoj od početka ove godine uzeto je ukupno 835 uzoraka goriva, a laboratorijskim analizama je...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo