spot_img
Subota, 2 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Papa obećao zaposlenicima Vatikana da nitko neće ostati bez posla zbog pandemije

Papa Franjo u ponedjeljak je obećao uposlenicima Vatikana da nitko od njih neće ostati bez posla zbog pandemije koronavirusa koja je teško ugrozila vatikanske financije.

– Vi ste najbitniji ovdje. Nitko ne smije biti izostavljen, nitko neće izgubiti posao – poručio je Franjo uposlenicima i njihovoj djeci na specijalnoj audijenciji kako bi razmijenili božićne čestitke.

Pandemija je izazvala kaos u vatikanskim financijama, prisiljavajući ga da koristi rezervne fondove i provede neke od najoštrijih mjera smanjenja troškova u sićušnom gradu državi.

– Nitko ne bi trebao patiti od zlih posljedica ove pandemije. Moramo raditi više kako bismo riješili taj problem, što nije jednostavno. Nema čarobnog štapića. Moramo napredovati kao zajednička obitelj – izjavio je Franjo.

Uposlenici rade u svim vatikanskim administrativnim službama, i također kao vrtlari, vatrogasci, policajci, radnici na održavanju i u svjetski čuvenim vatikanskim muzejima.

Pandemija je drastično usporila prilljev sredstava iz vatikanskih muzeja, koji su primili oko sedam milijuna posjetitelja prošle godine i najpouzdaniji su izvor gotovine gradu državi.

Muzeji, koji stvore oko 100 milijuna dolara prihoda godišnje, bili su zatvoreni na tri mjeseca tijekom proljeća u prvom valu pandemije, i ponovo su otvoreni za limitirani broj posjetitelja tijekom ljeta kada je drugi val pandemije zahvatio Italiju.

U ovoj su godini vodeći upravitelji Vatikana naredili zamrzavanje unaprjeđenja i zapošljavanja i uveli su zabranu plaćanja za prekovremeni rad, putovanja i velike skupove, u naporu da smanje troškove, prenosi Reuters.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM