“Pandemija” je riječ 2020. godine, pretraživana više nego ijedna druga

Riječ pandemija je do prije godinu dana bila gotovo nezastupljena u internet pretraživanjima, a s obzirom na svjetsku krizu koju je donijela 2020., pandemija je najtraženija riječ u ovoj godini, pokazuju podaci kompanije Merriam-Webster.

“Ponekad jedna riječ definira razdoblje i u ovoj izuzetno teškoj godini to je zasigurno riječ ‘pandemija’ koja je odmah došla do izražaja prilikom potrage za najtraženijom riječju ove godine”, kazali su iz Merriam-Webstera, javlja ABC News.

Prema izdavačkoj kompaniji, prvi veliki skok u pretraživanju “pandemije” dogodio se 3. veljače, kada je potraga za značenjem ove riječi porasla za 1.612 posto u odnosu na isto vrijeme prethodne godine.

Potraga za značenjem riječi “pandemija” ustvari se počela povećavati još od 20. siječnja, istog dana kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ljudi su očito na početku obraćali više pažnje na vijesti i na rane opise prirode ove bolesti. Taj početni skok pretraživanja riječi ‘pandemija’ nije opao. Početkom ožujka, riječ se pretraživala u prosjeku za 4.000 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine”, pojasnili su iz Merriam-Webstera, prenosi Klix.

Ipak, najveći skok u pretraživanju riječi “pandemija”, što ne iznenađuje mnogo, dogodio se 11. ožujka, kada je Svjetska zdravstvena organizacija službeno proglasila pandemiju koronavirusa.

Merriam-Webster definira “pandemiju” kao “izbijanje bolesti koja se javlja na širokom geografskom području i obično pogađa značajan dio stanovništva”.

Među ostalih top deset najtraženijih riječi u 2020. su i “koronavirus” i “karantena”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

VIDEO: Je li prisluškivanje zakonito ili ne?

Livno: Lisica se druži s ljudima, jede iz ruke, obožava roštilj i kupi smeće