Petak, 12 kolovoza, 2022

Ove godine se više od 1.300 osoba odreklo državljanstva BiH, pristojba je pozamašnih 800 KM

Pročitajte i ovo

Priča o odlasku iz BiH u inozemstvo dobro je poznata. Nije novost ni da se određeni broj građana odriče državljanstva a u BiH su od početka ove godine to uradile 1.354 osobe. 

Zahtjev za prestanak državljanstva BiH odricanjem može se podnijeti u sjedištu Ministarstva civilnih poslova BiH u Sektoru za državljanstvo i putne isprave.

Isto tako, Zahtjev se može podnijeti putem diplomatsko konzularnih predstavništava BiH u inozemstvu.

Uz zahtjev, osobe koje se žele odreći bh. državljanstva moraju priložiti i određenu dokumentaciju, što su i pojasnili iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Uz zahtjev se mora podnijeti dokaz o posjedovanju državljanstva druge države ili jamstvo o stjecanju državljanstva druge države, potvrda o boravku u državi čije državljanstvo se stječe ili već posjeduje. Iz BiH je neophodno priložiti izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu BiH, izvod iz matične knjige vjenčanih (za udane/oženjene), osobnu iskaznicu ili potvrdu o neposjedovanju važeće osobnu iskaznicu, ovjerenu fotokopiju važeće putovnice ili potvrdu o neposjedovanju važeće putovnice BiH. Uz zahtjev se dostavlja dokaz o uplati administrativne pristojbe”, kazali su Klixu iz Ministarstva.

Kao što je i poznato, državljanstvo BiH prestaje u trenutku preuzimanja rješenja o odricanju i od tog trenutka prestaje pravo na posjedovanje bh. osobnih dokumenata.

U postupku odricanja od bh. državljanstva stranke nisu dužne reći druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili im je zajamčeno stjecanje državljanstva druge države.

Ipak, u neformalnim razgovorima s resornom službom, navode razloge poput: prava na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inozemstvu, bolji radno-pravni status i slično.

“Veliki broj državljana BiH koji se u posljednje vrijeme odriče državljanstva je rođen u inozemstvu, mlađi su od 30 godina, nisu bili integrirani u bh. društvo, obrazovani su i potpuno integrirani u sredinama u kojima žive i puno bolje govore engleski i njemački nego jezike koji su u uporabi u Bosni i Hercegovini”, naglasili su iz Ministarstva.

Pristojba za odricanje državljanstva košta 800 KM, dok je taj iznos u zemljama u regije 200 KM. Ako se vrši putem diplomatsko konzularne mreže BiH u inozemstvu, kako kažu iz Ministarstva civilnih poslova BiH, plaća se još i konzularna pristojba.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Sve je spremno za “Ribarsko večer” u Busovači

Udruga sportskih ribolovaca Busovača uz pomoć sponzora i prijatelja drugi put u našem gradu organizira "Ribarsko večer", a sve...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo