Srijeda, 30 studenoga, 2022

Ova optička varka izazvala je raspravu na društvenim mrežama

Pročitajte i ovo

Kad je korisnik Yoon1kitty na Twitteru podijelio sliku s više nijansi ljubičaste boje i pitao druge koliko boja na njoj vide, sigurno nije pomislio da će pokrenuti viralnu lavinu s tisućama i tisućama komentara.

Riječ je o takozvanoj ‘Mach Bands iluziji’ nazvanoj po fizičaru koji je primijetio da mozak zbunjuje naglašeni kontrast na mjestu prijelaza boje u drugu nijansu – pa na skali boja netko vidi njih 20, a drugi samo tri.

Osim toga, mrežnica oka svakome drugačije ‘snimi’ sliku, a na broj boja koji vidimo bitno utječu i vanjski čimbenici poput npr. loma svijetla na ekranu uređaja koji koristimo.

Broj boja koji vidite najviše ovisi o ekranu uređaja s kojeg gledate sliku; bilo da je riječ o smart phoneu, prijenosnom ili stolnom računalu, objasnio je Twitter korisnik i dodao da će ‘taj broj najviše zato ovisiti o svjetlu i ‘moodu’ ekrana, kao i o svjetlu u prostoriji.

 

Ja ih vidim 11, rekao je drugi korisnik i dodao kako ‘uspjeh’ u rješavanju ovog zadatka ovisi i o tome kakav nam je vid, pa će starije osobe vjerojatno vidjeti manje boja bez obzira na grafiku monitora.

Na njega se nadovezao i jedan 76-godišnjak koji je komentirao da ‘unatoč godinama vidi 13 boja’, dok neki puno mlađi vide tri ili četiri, a muškarci su u svojim komentarima općenito navodili manji broj boja nego žene.

Dokazano je da muškarci slabije vide razlike u nijansama boja, komentirao je jedan korisnik i dodao da ‘oni češće pate od daltonizma (poremećaja prepoznavanja boja), ali da su zato bolji u uočavanju detalja u pokretnim slikama, što je našim daljim muškim precima bila velika prednost u lovu, prenosi Metro.uk.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Zlatna groznica u srcu Bosne! Ovo su detalji projekta teškog milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara. U dokumentima ove kompanije navodi se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo