Nedjelja, 4 prosinca, 2022

/U spomen na jedno veliko drugarstvo, ljubav i iskrenu dječiju emociju

Otvoren Janov most!

Pročitajte i ovo

Svečanom ceremonijom danas je otvoren biciklističko-pješački most koji se nalazi na dionici biciklističke staze „Stare pruge“ u mjestu Dolac na Lašvi kod Travnika .

Projekt izgradnje i unapređenja biciklističke staze na trasi stare uskotračne pruge financira se iz sredstava EU kroz projekt „Jačanje turističkog sektora SBK/KSB“ koji financira EU preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Implementator projekta je Turistička zajednica SBK/KSB.

Direktor Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević je istaknuo da ono što je psebno važno pri realizaciji prošlog projekta izgradnje biciklističke staze i novog projekta koji je finansiran kroz novi grant, jeste to što imaju dobru podršku lokalne zajednice i privatnih preduzeća, kao i lokalng stanovništva.

„Očito je da je je ovo projekt koji ima punu podrušku kompletne društvene zajednice na području Srednje Bosne. Stoga s nestrpljenjem iščekujemo nastavak projekta jer se može još dosta toga uraditi. Naš cilj jeste da kroz narednih tri do pet godina napravimo bicikllističku infrastrukturu na području Srednje Bosne koja će biti jedna od najboljih u Bosni i Hercegovini“, kazao je Matošević.

Matošević je također istaknuo da je Turistička zajednica donijela odluku da se most nazove po tragično preminulom dječaku Janu Lediću, jer kako ističe, sam naziv mosta ogleda se u odnosu privatnog i javnog sektora.

„Naziv mosta, Janov most, vezan je za tragično preminulog Jana Ledića budući da je indirektno zaslužan za izgradnju mosta. On je zapravo maštao o mostu koji bi ga povezivao sa njegovim prijateljima. Stoga je njegov otac, travnički arhitekta Josip Ledić, na sinov nagovor besplatno projektirao biciklističko-pješački most, a koji je realiziran u okviru izgradnje i uspostave biciklističke staze“, kazao je Matošević.

Kako je kazao Matošević, općina Travnik je u vrlo kratkom vremenskom periodu dobila dva korisna mosta, a u samom uređenju Janovog mosta, ističe da su se, pored TZ SBK/KSB, volonterski angažirala i poduzeća „Ledić arhitektura“, „GP TECTA“ , te MZ Dolac na Lašvi i drugi pojedinci kako bi područje oko mosta kao i sam most dodatno uljepšali i uredili. Također, na samoj lokaciji postavljeno je i odmorište za bicikliste i prolaznike.

Ovom prilikm članovi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik izveli su scenski performans u sjećanje na preminulog dječka, a iz ruku Janovih drugara, prema nebu je poletjelo 11 balona za 11 godina poznanstva u čast dječaka koji je snivao jednu želju,a to je most koji ga povezuje sa njegovim drugarima. Čast da otvore most i presjeku vrpcu, pripala je Janovoj porodici.

Članovi biciklističkih klubova sa područja Srednjobosanskog kantona su za kraj današnje svečane ceremonije, prvom vožnjom preko mosta ozvaničili povezivanje biciklističke trase Stare pruge.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

ŽUPNE OBAVIJESTI 2. Došašća – A – 04. 12. 2022.

1. Danas je 2. nedjelja došašća. Zornice su u 6:30, a prije zornica ćemo ispovijedati. 2. Raspored ispovijedanja starih i...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo