Utorak, 29 studenoga, 2022

Otkrivanje spomenika Sv. Nikole Tavelića na Sionu

Pročitajte i ovo

Na spomendan Sv. Nikole Tavelića, 14. studenoga, u perivoju uz dvoranu Posljednje večere na Sionu u Jeruzalemu, svečano će biti otkriven kip ovoga svetca dopremljen iz Hrvatske, u okviru proslave 50 godina od njegove kanonizacije.

Kip koji je djelo akademskog kipara Vida Vučaka, u ime kustosa Franjevačke kustodije Sv. zemlje i gvardijana samostana na Sionu fra Francesca Pattona otkrit će diskret Kustodije fra Sandro Tomašević, OFM. Planirano je da na svečanosti sudjeluju svih svećenici Hrvati koji djeluju u Svetoj zemlji.

Tim povodom od 9. do 16. studenog Udruga Sveta zemlja organizira hodočašće te će na ovom znakovitom događaju sudjelovati i hrvatski hodočasnici.

Kip je inače napravljen u okviru proslave 50 godina od kanonizacije Sv. Nikole Tavelića (21. lipnja 1970.) te je, prema ideji tadašnjeg gvardijana samostana Sv. Duha u Zagrebu fra Tomislava Glavnika, OFM Conv., trebao biti u studenom 2020. dopremljen u Jeruzalem i otkriven. Međutim, planove je poremetila pandemija koronavirusa, te će istim povodom biti svečano otkriven na svečev spomendan ove godine.

U međuvremenu ga je 2020., na dan proglašenja svetim prvog kanoniziranog hrvatskog svetca, u Nacionalnom svetištu Sv. Nikole Tavelića u rodnom mu Šibeniku, blagoslovio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

„Sveti Nikola Tavelić iz rodnoga Šibenika s proslave odlazi u Jeruzalem na mjesto mučeničke smrti. Na taj način Hrvati uzvraćaju svome sunarodnjaku na toj divnoj žrtvi i svjedočanstvu koje je dao, a ova gesta spomenika ostat će sjećanje na to“, kazao je tada za IKA-u rektor svetišta fra Ivan Bradarić.

Kip će sada krasiti perivoj uz franjevačku crkvu Ad Cenacullum na Sionu, u blizini koje se nalazi i Davidov grob te je to područje svojevrsno mjesto susreta različitih kršćanskih denominacija kao i ljudi drugih religija.

Sam samostan bio je posljednje boravište Sv. Nikole Tavelića prije nego li je s trojicom subraće iz Francuske i Italije, o muslimanskoj svetkovini Kurban-bajrama 1391. pošao kadiji da razgovaraju o „stvarima vrlo korisnim i spasonosnim za njihove duše“. Nakon što su nazočne pozvali na obraćenje i krštenje to je kadiju razljutilo te ih je osudio na smrt, koju je svjetina realizirala 14. studenoga sasjekavši ih mačevima i bacivši na lomaču.

KT

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Federalna uprava policije upozorava: U BiH aktualna mrežna krađa identiteta

BiH se posljednjih godina bilježi veći broj korisnika interneta, čime je porastao i rizik od raznih prijevara građana, a...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo