Osim s putovnicama, mogući problemi i sa vozačkim dozvolama i osobnim iskaznicama u BiH?

Iako je natječaj za nabavu knjižica za putovnice težak više od 37 milijuna KM raspisan još u travnju prošle godine, on još nije okončan, zbog čega se već poslije ožujka može očekivati nestašica knjižica za putovnice, a izvjesno je da će se isti problemi pojaviti i kada je riječ o osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama s obzirom na to da desetogodišnji ugovor za ove dokumente ističe u ovoj godini.

“Ugovor o knjižicama za putovnice sa ‘Milbauerom’ ističe u ožujku ove godine, ali nova nabava još nije okončana zbog žalbi i vrlo je vjerojatno da će doći do problema jer je moguće da dođe do nestašice knjižica za putovnice. S vozačkim dozvolama i osobnim iskaznicama situacija je još složenija jer desetogodišnji ugovor za izradu osobnih iskaznica i vozačkih dozvola vrijedan više od 100 milijuna KM ističe ove godine”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina”, dodajući da kod osobnih iskaznica i vozačkih dozvola stvari komplicira to što se pored roka od 10 godina tadašnja vlast u BiH također ugovorom obvezala da će povući određen broj tih obrazaca.

Isti izvor navodi da nije isključena mogućnost da se ugovor sa “Milbauerom” kada je riječ o osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama produži na još nekoliko godina jer i pored toga što je istekao rok od deset godina nije ispunjena kvota o povlačenju broja obrazaca za osobne iskaznice i vozačke dozvole.

“U ovom trenutku nitko ne zna kako će to izgledati i hoće li se ugovor samo produžiti ili će se raspisivati novi natječaj kada je riječ o osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama”, navodi isti izvor, dodajući da su izvjesni i problemi s izdavanjem osobnih iskaznica i vozačkih dozvola.

Podsjećanja radi, još 2012. godine Agencija za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) je sa tada tek osnovanom kompanijom “Milbauer” iz Banja Luke potpisala ugovor vrijedan 104 milijuna KM, koji se odnosi na izradu osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, a nedugo nakon toga Tužiteljstvo BiH otvorilo je i istragu, ali ju je nakon pet godina obustavilo.
Kada je riječ o putovnicama, i ovaj posao još 2017. godine dodijeljen je “Milbaueru”, a IDDEEA je u travnju prošle godine pokrenula novu javnu nabavu za ovaj posao. Natječaj koji je raspisan IDDEEA je za 1,6 milijuna knjižica za putovnice spremna platiti 37,6 milijuna KM. Ovom nabavom IDDEEA je za ovu godinu tražila 255.000 knjižica, dok je za 2023. godinu potrebno 345.000 putovnica, a godinu kasnije 465.000, dok u 2025. godini prema procjeni IDDEEA bit će potrebno 535.000 putovnica.
Osim “Milbauera”, na taj natječaj prijavile su se i kompanije “Sirius” iz Banja Luke i “Thales DIS France”, koje su se žalile na natječajne uvjete tvrdeći da je IDDEEA napravila brojne propuste te da su pogodovali aktualnom dobavljaču putovnica.
Odlučujući po toj žalbi, Ured za razmatranje žalbi BiH utvrdila je da je IDDEEA pogodovala tvrtki “Milbauer”, zbog čega su, između ostalog, poništili taj natječaj, a nedugo nakon toga IDDEEA je raspisala novi natječaj, na čije uvjete su ponovno izjavljene žalbe o kojima se još odlučuje.

Jučer su pokušali u IDDEEA dobiti i odgovore na pitanje dokle se stiglo sa nabavom knjižica za putovnice i prijeti li opasnost da dođe do nestašice, međutim na postavljena pitanja nisu dobili odgovore do zaključenja broja “Nezavisnih novina”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

VIDEO: Turisti iz Zagreba, Splita, Kaknja, Kiseljaka i mnogih drugih gradova skijaju na Busovačkoj planini!

BUSOVAČA: Preminula Malina (Frano) Jerković