Osigurana redovita vodoopskrba za oko 250.000 stanovnika i izgradnja deponije

0
60
Ministar financija i trezora BiH i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su u Sarajevu Sporazum o grantu za projekt Regionalni vodovod Plava voda, koji se odnosi na investicijski grant iz SIDA-EBRD II programa za komunalni okoliš i ugovor o zajmu Projekt Živinice regionalna deponija za kruti otpad.

Ugovor  o grantu između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj vrijednosti je 2 milijuna eura, koje Švedska razvojna agencija donira kao potporu projektu Regionalnog vodovoda Plava voda. Za ovaj projekt ranije su osigurana sredstva iz zajmova EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) od po 11 milijuna eura, što znači da ukupna sredstva za ovaj projekt iznose 24 milijuna eura.

Ugovor o zajmu odnosi se na projekt Regionalne deponije za kruti otpad u Živinicama kojim se osiguravaju sredstva u iznosu od 5 milijuna eura.

Ministar Bevanda u obraćanju medijima istaknuo je kako ga raduje što su oba projekta prepoznale Razvojna agencija Švedske (SIDA) i Europska unija, koji pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima koji doprinose kvalitetu života građana Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je kako će provedbom projekta Plava voda biti osigurano pouzdana i dugoročna vodoopskrba u općinama Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača, te da se radi o regionalnom sustavu vodoopskrbe od izvorišta Plava voda u općini Travnik do rezervoara Putovići u Zenici.

Cilj projekta regionalne deponije za kruti otpad u Živinicama je riješiti dugogodišnji problem s otpadom u gradu Živinice i općinama Banovići i Kladanj, tako da unaprijedimo standard upravljanja otpadom, i približimo se standardima EU, istaknuo je ministar.

Direktorica EBRD-a u BiH Manuela Naessl istaknula je kako će oba projekta unaprijediti kvalitetu i održivost usluga koje se pružaju građanima na lokalnoj razini. „EBRD ima u planu velik broj infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini za koje se očekuje odobravanje sredstava u sljedeće dvije godine.  Dugoročna ulaganja u infrastrukturu Bosne i Hercegovine su ključna za unaprjeđenje pružanja usluga, te stvaranje povoljnih uvjeta za daljnja ulaganja.“, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.