Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Završena kampanja

“Oružje ne štiti, oružje ubija!”

Pročitajte i ovo

U periodu 14.9. do 9.11. 2022. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Središnja Bosna provelo je društveno odgovornu kampanju podizanja svijesti među učenicima srednjih škola Srednjobosanskog kantona: „Oružje ne štiti, oružje ubija!“.

Kampanja je realizirana uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini okviru projekta „Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini”(PILLAR), a provode je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, kantonalna ministarstava unutrašnjih poslova i Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Kampanjom je obuhvaćeno 19 srednjih škola s područja cijelog kantona, gdje je izveden isti toliki broj predavanja završnim odjeljenjima, gdje je prisustvovalo ukupno oko 570 učenika.

Kampanja ima za cilj da podigne svijest kod populacije mlađih osoba o opasnostima i posljedicama koje uzrokuje upotreba vatrenog oružja.

Tijekom trajanja kampanje policijski službenici i službenice su u odabranim srednjim školama održali edukativni sat te podijelili promotivni materijal učenicima s ključnim porukama kampanje:

Nesreća ne bira mjesto i vrijeme, i ne dešava se „tamo nekome“ i „negdje drugo“,
Upotreba vatrenog oružja ima za posljedicu smrt, povrede i psihološke traume,
Oružje nije snaga, nego slabost, s oružjem se ne pokazuje hrabrost, nego nemoć i strah.

Podaci ministarstava unutrašnjih poslova u BiH govore da su nesretni slučajevi uzrokovani vatrenim oružjem podjednako česti u svim dijelovima BiH, uključujući Federaciju BiH, Republiku Srpsku i Brčko distrikt BiH.

Zakoni u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog tko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu, tako da se takvo oružje može dobrovoljno predate I pozivom na 122 nadležnoj policijskoj agenciji u BiH – bez straha od sankcije! Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije se mogu prijaviti i vatreno oružje, municija i eksplozivne naprave odloženi na javnim mjestima ili površinama.

Projekt PILLAR se realizira u okviru inicijative “Mapa puta 2024. za održivu kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu” koju financiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Europske unije.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

ŽUPNE OBAVIJESTI 2. Došašća – A – 04. 12. 2022.

1. Danas je 2. nedjelja došašća. Zornice su u 6:30, a prije zornica ćemo ispovijedati. 2. Raspored ispovijedanja starih i...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo