Srijeda, 28 rujna, 2022

Oružane snage u BiH ostaju bez naoružanja?

Pročitajte i ovo

Pljenidba se već nekoliko mjeseci vrši po zahtjevu zagrebačke firme SCOUT, po osnovu ranijih neprovedenih ugovora o isporuci viškova naoružanja.

VBR-ovi, minobacači, meci, rakete za RPG, bestrzajni topovi, topovi ZIS, puškomitraljezi, haubice i još mnogo drugog naoružanja i municije bit će oduzeto od Oružanih snaga BiH, po osnovu Rješenja Suda BiH iz prosinca 2019. godine.

– Dio municije je do sada zaplijenjen. Veći dio je iz viškova, odnosno neperspektivnog naoružanja i municije, dok je drugi, manji dio izuzet iz naših redovnih skladišta, potvrdio je za Istraga.ba ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Municija koju je SCOUT do sada zaplijenio prebačena je u skladište bugojanskog Binasa, a izuzeta je iz skladišta OSBiH u Daljanima kod Donjeg Vakufa i skladišta Krupa kod Hadžića.

Jedan dio municije SCOUT je zaplijenio i u kasarnama OS-a u Doboju i Glamoču. U pitanju su rakete 106 koje su proglašene nestabilnim. Ipak, predstavnici SCOUT-a su ih izuzeli na vlastitu odgovornost i prebacili u skladište Binasa u Bugojnu koje ne ispunjava uslove za čuvanje ovakve vrste municije.

MOBiH je zbog ovoga uputio pisano upozorenje Vladi FBiH i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije u kojem je navedeno da bi skladištenje “nestabilnih raketa” u Binasu moglo biti vrlo opasno. Ministar Nermin Džindić i premijer Fadil Novalić nisu se oglašavali u vezi sa ovim slučajem.Nestabilne rakete” se još nalaze u Bugojnu, a da bi ih SCOUT izvezao iz BiH, potrebne su mu saglasnosti MO, Ministarstva sigurnosti BiH, MVTEO-a, te OSABiH. Ukoliko jedna od navedenih institucija ne da saglasnost, SCOUT neće moći izvesti zaplijenjeno oružje iz BiH piše Oslobođenje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Preko nove aplikacije možete zatražiti izdavanje putovnice, vozačke ili osobne

MUP i AKD pozivaju građane da instaliraju Certiliu za lakši pristup e-uslugama Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo