Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Općinski odbor HDZ-a 1990: Travnik kao Mostar, a ne Mostar kao Travnik

Pročitajte i ovo

SBŽ: Raspored radarskih kontrola, 29.7.2021.

BUSOVAČA 09:00 do 10:00 sati Bukovci 10:15 do 11:30 sati ulica N.Š.Zrinski (kod Ciglane) 13:00 do 14:00 sati Gavrine kuće 14:30 do 16:00...

FOTO: SPEKTAKL U DRINOVCIMA, VIŠE OD 10 TISUĆA LJUDI PJEVALO S THOMPSONOM

U Drinovcima pokraj Gruda Marko Perković Thompson održao je spektakularni koncert na kojem se okupilo više od 10 tisuća...

Kod 21-godišnjaka iz Viteza pronađen cannabis

Tijekom protekla 24 sata na području Županije Središnja Bosna prijavljena su 2 kaznena djela. Dana 22.07.2021.godine oko 21,00 sati u...
Općinski odbor HDZ-a 1990 Travnik priopćio je kako se raduje činjenici da se ponovno pokušava nametnuti pitanje realizacije ustrojstva Travnika, s ustavnim amandmanima iz 1997. i 1998. godine.

“Tim amandmanima na ustave Federacije BiH i Srednjobosanske županije propisano je da će Travnik biti ustrojen na načelima ustroja sjedišta Hercegovačko-neretvanske županije”, priopćio je Općinski odbor HDZ-a 1990 Travnik.

Iz ovog odbora podsjetili su kako su temeljna načela na kojima je ustrojen Mostar, kao sjedište HNŽ-a, nemogućnost majorizacije konstitutivnih naroda, izborne jedinice, minimalne i maksimalne nacionalne kvote u Gradskom vijeću, te nemogućnost preglasavanja i nametanja neprihvatljivih rješenja za neki od konstitutivnih naroda, te da je to potvrdila i presuda Ustavnog suda Federacije BiH, vezana uz Mostar.

“Vidimo da se i HDZ BiH pridružuje inicijativi da se općina Travnik proglasi gradom, koju su već nekoliko puta na sjednicama Općinskog vijeća Travnik pokrenuli vijećnici HDZ-a 1990. Vjerujemo u iskrene namjere i, kao i do sada, ćemo dati puni doprinos konačnoj realizaciji ove ustavne obveze, s obzirom na to da, između ostalog, na tome temeljimo svoje političko djelovanje. Na kraju krajeva naši članovi su i do sada bili glavni inicijatori i nositelji svih aktivnosti vezanih uz ovo pitanje”, kaže se u priopćenju.

Istaknuto je kako su i predstavnici Ureda visokog predstavnika, OESS-a i drugih međunarodnih organizacija “prepoznali legitiman, ali prvenstveno pravičan zahtjev za jednakopravnost Hrvata općine Travnik”.

“Upravo uz pomoć tih predstavnika međunarodne zajednice izvršene su i potrebne ustavne promjene koje trebaju omogućiti tu jednakopravnost. Iako najvišim pravnim aktima predviđeno, po tom pitanju ništa nije urađeno. Pitamo se što su do sada radili i rade oni koji su zauzimali i zauzimaju najviše državne funkcije koje u raspodjeli vlasti pripadaju predstavnicima Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda?”, navodi se u priopćenju.

- Advertisement -

Iz Općinskog odbora HDZ-a 1990 istaknuli su da ih boli “dosadašnji indiferentan odnos prema ovom pitanju, osobito kada se zna koliko su politički predstavnici drugih konstitutivnih naroda ustrajni i agilni u zaštiti i očuvanju prava naroda kojeg predstavljaju”.

“Mi u Travniku bili bismo presretni kada bi nam se pružila prilika provesti presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Mostar, bez obzira na sve primjedbe koje sada na tu presudu ima bilo tko. Molimo da ovaj put to bude konačno iskreno zauzimanje za Travnik i rješavanje njegova statusa. Neka ova dva grada imaju jednak tretman. Tražimo da to zauzimanje bude za Travnik kao Mostar, a ne Mostar kao Travnik. Travnik to zaslužuje”, navedeno je u priopćenju.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

FOTO | Otvoren najslađi kutak u našem gradu – palačinkarnica “Mljac – mljac”

U subotu 12. lipnja, na adresi Branitelja Domovine bb, svoja je vrata svečano otvorila palačinkarnica "Mljac-mljac". Ovo je prva...
- Marketing -

Posljednje objavljeno

NEUGODNO ISKUSTVO IZ NEUMA: Gazdarica im se žalila jer su potrošili pola bojlera vode, gasila im klimu i frižider

Redakciji portala Crna Hronika javili su se čitatelji koji su ljetovali u Neumu i prošli jedno neugodno iskustvo. "Odsjeli smo...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo