Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Ombudsmeni upozoravaju: Veliki broj osoba u BiH izložen mobbingu

Pročitajte i ovo

Rebalans spreman, čeka se raspodjela MMF tranše

Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica na gospodarstvo Županije Središnja Bosna, predložen od strane Ministarstva gospodarstva ŽSB,  nije...

TRAVNIK: Mara Babić (81) pronašla torbu punu novca pa je uredno vratila vlasniku (VIDEO)

Mare Babić iz Travnika ima 81 godinu i još uvijek sama priprema sebi hranu tijekom godine. Dnevno pješači najmanje pet...

Ministrica financija ŽSB Mirjana Plavčić čestitala Ramazanski bajram

Ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić uputila je prigodnu čestitku svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u povodu Ramazanskog bajrama. “Ramazan...
Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH upozorava na veliki broj osoba u BiH koje su izložene mobbingu, a svima koji smatraju da su žrtve poručuju da im se obrate jer žalba izjavljena Ombudsmenima ne smije prouzročiti disciplinske ili druge sankcije.

U prvih osam mjeseci ove godine Institucija Ombudsmena za ljudska prava u BiH zaprimila je 30 žalbi koje se odnose na mobbing što je za 10 žalbi manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Bez obzira na brojke, to nije stvarni pokazatelj stanja jer se djelatnici ne obraćaju za pomoć, niti traže sudsku zaštitu, kazali su Feni iz te institucije.

– Broj zaprimljenih žalbi u Instituciji Ombudsmena za ljudska prava BiH i dalje nije stvarni pokazatelj stanja na terenu. Do ovakvog zaključka Ombudsmeni dolaze na osnovu izjava stranaka prilikom obavljanja usmenih razgovora, ali i medijskih natpisa kada najčešće na svjetlo izlaze najteže posljedice mobbinga.

Činjenica je da ima puno građana koji su danas izloženi mobbingu, ali se ne obraćaju Instituciji Ombudsmena niti traže sudsku zaštitu iz straha da bi u tom slučaju mogli ostati bez posla – kazali su.

Osobama koje smatraju da su izložene mobbingu poručili su da se obratite Instituciji Ombudsmena za ljudska prava BiH jer je postupak besplatan, a žalba izjavljena Ombudsmenima ne smije prouzročiti disciplinske ili druge sankcije.

– Čak i ako se ne odlučite uložiti žalbu, dobit ćete adekvatnu uputu što učiniti kako što efikasnije riješiti svoj problem – istaknuli su.

U skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH označena je kao središnja institucija za zaštitu od diskriminacije i u okviru svojih ovlaštenja zaprima žalbe, provodi istražni postupak, te ako utvrdi povredu prava donosi preporuku, koju stranka u postupku pred sudom može koristiti kao dokaz, a sud ju je dužan razmotriti.

Osim Ombudsmenima za ljudska prava BiH, radnik čija su prava povrijeđena može podnijeti tužbu sudu, uz prethodnu obvezu obraćanja poslodavcu za zaštitu prava, a obratiti se može i Udruzi građana “Stop mobbing” iz koje također upozoravaju na učestalost mobbinga u BiH, i to na svim radnim mjestima.

Iz navedene udruge pozivaju osobe koje smatraju da su žrtve mobbinga da se obrate za pomoć i traže pravnu zaštitu i da ih ne obeshrabri što je dosadašnja sudska praksa veoma skromna, odnosno s malim brojem presuda u kojima je dokazan mobbing.

Naglašavaju da žrtve mobbinga najčešće ne poduzimaju ništa i zbog straha od reakcije šefa i gubitka radnog mjesta, a što je poticaj ‘mobberima’ da budu još gori.

– U posljednje vrijeme često se priča o tom problemu, ali naše društvo još uvijek nije razvilo svijest, a ni mehanizme za sprječavanje. Nikada nećemo postati ozbiljna i civilizirana država ako ne shvatimo da je mobbing općedruštveni problem, a ne samo problem pojedinca (žrtve)”, izjavila je ranije za Fenu Anica Ramić, predsjednica Udruge “Stop mobbing”.

Istraživanja govore kako se mobbing najčešće događa u loše organiziranim poduzećima (ustanovama) i u slučajevima nezainteresiranosti i bespomoćnosti menadžmenta, a čak u 88 posto slučajeva nastaje zbog nesposobnih šefova.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Predsjedatelj OV Busovača Josip Mravak za Dnevnik.ba o do sad realiziranim projetima, suradnji s načelnikom, izborima…

Predsjedavajući OV Busovača za Dnevnik.ba otkrio je koji su to projekti realizirani za njegova mandata, kako funkcionira suradnja s...

Radovi na vodovodu „Kula“ privode se kraju

Oko 25 domaćinstava u mjestu Kula udaljenom samo nekoliko stotina metara od centra Busovače desetljećima je bilo bez pitke vode iz gradskog vodovoda. Tim...

 Lijep gest tvrtke iz Busovače!

Tvrtka F&Ž - Runkel posluje 15 godina ,a bavi se međunarodnim transportom i skladištenjem roba, te uslugama nasipa i iskopa terena. Sjedište je u...

Medvjedica pronađena u Kreševu prebačena u Veterinarsku stanicu, u tijeku pregled

Medvjedica koju su u subotu ujutro pronašli lovci u kamenolomu u mjestu Kreševo prebačena je u Veterinarsku stanicu u Sarajevu.  S njom su čitavu noć...

VIDEO: Gradi se biciklistička staza kroz središnju Bosnu duga više od 100 km

Staza je duga više od 100 kilometara i donijeti će brojne pozitivne promjene u životu ljudi na ovome području, a vjerojatno će privući i...
- Marketing -

Pročitajte i ovo