Ponedjeljak, 8 kolovoza, 2022

Odselili se iz BiH na Maltu: “Ovdje je za djecu sve besplatno, uz jedan uvjet”

Pročitajte i ovo

‘Da je situacija u BiH malo drugačija i bolja, nikada ne bismo ni otišli – ali tako je kako je‘‘

Malta je država koja se sastoji od nekoliko otoka i otočića. Uzimajući u obzir površinu, ovo je jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta, a od Sicilije je udaljena tek 90 kilometara. Zavisno o kojem otoku govorimo, ova zemlja je poznata po tirkiznom moru, zidinama, te povoljnoj mediteranskoj klimi i povijesnim građevinama.

Bit ćemo slobodni i reći da nema puno poveznih faktora s Bosnom i Hercegovinom. Baš zato je bio zanimljiv razgovor s E. Ć. koja je nedavno odlučila sa suprugom i sinčićem ostaviti život u svojoj zemlji – i započeti upravo na Malti.

Na pitanje zašto uopće selidba – što i nije neobično jer i podaci govore da je samo tijekom prva tri mjeseca ove godine našu zemlju zbog odlaska na rad u Sloveniju i Njemačku čak 5.048 radnika – Elvisa kaže da su razlog, naravno, političke (ne)prilike.

“Sva ta događanja – gdje čovjek mora razmišljati hoće li možda biti rata ili ne, najviše nas je ‘natjeralo’ da se odlučimo da odemo, a i zbog budućnosti našeg djeteta također. Nije se nimalo bilo jednostavno odlučiti na tako nešto”, rekla je E. Ć.

A zašto baš Malta, u vremenu kada dosta radnika odlazi u Njemačku, Hrvatsku, Austriju… – E. Ć. kaže da njena prijateljica živi unazad tri godine u ovoj zemlji.

“Preko nje sam saznala malo više o Malti, da je to jedna mirna i uređena zemlja, što nas je odmah i privuklo. A i jako je lijepa – more, plaže, sve je opušteno”, navodi.

Pored toga, postoje posebne pogodnosti za djecu.

“Imaju besplatno sve, od vrtića do školovanja, uz uvjet da oba roditelja rade. Tek jedan posto ljudi je ovdje nezaposleno”, pojasnila je E. Ć.

A kada je riječ o njihovom životu, preselili su se u grad Bugibba. Stan su pronašli uz pomoć agenata, dok su do posla došli preko jedne agencije.

“Malta je za život stvarno super,. Mi smo ovdje mjesec dana, navikavamo se iz dana u dan, naravno, ali mogu reći da je ovdje život bez stresa, možete sresti ljude iz raznih zemalja, čuti različite jezike te svi žive opušteno”, rekla je E. Ć. za Radiosarajevo.ba.

Ona je otkrila i neke zanimljivosti, recimo kada je u pitanju gradski prijevoz u pitanju.

“Ako je bus pun, vozač neće stati na sljedećoj stanici da primi u autobus više putnika, već samo rukom mahne da ide dalje. Ako ste u busu, a niste stisnuli dugme stop te želite izaći, također vam neće stati. Toga nema kod nas u Sarajevu”, kroz smijeh govori E. Ć.

A na pitanje o povratku nazad, u njihovom Sarajevu i uz drage ljude, sugovornica nam odgovara:

“Nikada se ne zna što život nosi. Da je situacija u BiH malo drugačija i bolja, nikada ne bismo ni otišli – ali tako je kako je. Sada smo ovdje pa ćemo vidjeti što dalje. Fale nam jako naši prijatelji i obitelj”, zaključila je E. Ć.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Lagumdžija otvoreno o pogubnoj bošnjačkoj politici: Umjesto da se pristupilo integraciji bar nekih opravdanih hrvatskih zahtijeva oni prijete Hrvatima da će im uzeti 6...

Nakon otvorene podrške Izraela izmjenama izbornog zakona BiH, koje predlažu HDZ i Hrvatska, za Klix.ba je svoj komentar dao...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo