spot_img

Održavanje vode u bazenima: Na što obratiti pažnju?

Bez obzira na to imate li jednostavan bazen u dvorištu ili čitav wellness centar, svaki bazen mora biti ispravan, odnosno voda u bazenu mora biti zdravstveno ispravna za kupanje. Danas se to postiže primjenom različitih kemijskih pripravaka. Kemija možda zvuči zastrašujuće i komplicirano, ali ne treba nikoga zabrinjavati ako se sa njom postupa po uputama proizvođača. Najveći broj vlasnika bazena za održavanje vode koristi pripravke austrijskog proizvođača Steinbach.

Visoke temperature proteklih dana navode nas da potražimo osvježenje u bazenima, odnosno svim oblicima vode za rekreaciju, a uz to plivanje kao fizička aktivnost je jedna od najzdravijih. Boravak u bazenskoj vodi nosi sa sobom značajne zdravstvene rizike. Stoga, voda u bazenima mora biti zdravstveno ispravna i sigurna za kupanje.

Obavezna kontrola kvalitete vode

Najvažniji alat za kontrolu kvalitete vode je komplet za testiranje vode. Prije nego upotrijebite bilo kakve kemikalije, obavite nekoliko ispitivanja vode u bazenu. Prvi korak do kemijske ravnoteže vode je razumijevanje što je u vodi, čega nema, što treba dodati.
Voda kojom se pune bazeni za kupanje mora sa higijenskog aspekta odgovarati vodi koju koristimo za piće. Da bi se ta kvaliteta vode osigurala potrebna je dezinfekcija vode.

Dezinfekcija vode je proces tijekom kojeg se patogeni mikroorganizmi uklanjaju ili inaktiviraju djelovanjem odgovarajućih kemikalija (npr. klora), tako da više ne predstavljaju značajniji rizik po zdravlje kupača. Ako je ikako moguće koristite vodu iz javnog komunalnog sustava koja je već pitka i tretirana.
Nije rijetkost da ljudi koriste vodu iz jezera, rijeke ili vodu transportiranu u cisternama koja nije tretirana pa zahtijeva tzv. početno šok-kloriranje i prilagodbu pH vrijednosti na idealnu razinu.

Dezinfekcija vode primjenom klora

Klor je na tržištu dostupan u obliku tableta, granula i tekućine. Granulati se upotrebljavaju za tzv. “šok tretman vode”, dok se tablete koriste za dugotrajniju dezinfekciju. Klor uništava bakterije i sprječava njihovo daljnje razmnožavanje, ako je njegova koncentracija u vodi optimalna. Najbitnije kod dezinfekcije klorom je osigurati da ga u bazenskoj vodi ima dovoljno za uništavanja bakterija. Slobodni rezidualni klor je najpoželjniji oblik klora za dezinfekciju bazenske vode i oblik koji je odgovoran za stvarnu aktivnost dezinfekcije u vodi. Ako slobodan klor nije prisutan u bazenskoj vodi, vrlo će se teško održavati dezinfekcija. Mjeri se pomoću pribora za ispitivanje slobodnog klora te je njegova koncentracija u bazenu vrlo bitna.

S povećanjem pH vrijednosti, povećava se stabilnost slobodnog klora, ali se smanjuje njegova dezinfekcijska aktivnost. Pri pH vrijednosti između 7,2 i 7,6, slobodni klor je najučinkovitiji i ekonomski je najpovoljniji. Klor se koristi preko dozatora (skimmera) povezanih sa pumpama ili plovka kako bi cijelo vrijeme bio u doticaju s vodom i koncentracija klora bila jednaka u svim dijelovima bazena.

Proizvodi tvrtke Steinbach najtraženiji u BiH

Za održavanje kvalitete vode svakako treba izbjegavati priručna i neprovjerena sredstva jer su sve kemikalije koje se koriste za dezinfekciju pripadaju skupini otrova, pa tako i klor, te rukovanje tabletama ili granulama treba shvatiti jako ozbiljno.

Svakako treba izbjegavati miješanje dvaju različitih tipova ili proizvođača sredstava i poštovati rok i upute za upotrebu. Danas se u BiH za održavanje vode u bazenima najviše koriste proizvodi austrijske tvrtke Steinbach.

Kvalitetu vode važno je redovito provjeravati. Češćom upotrebom bazena ili pak nakon obilnije kiše, pH vrijednost vode se u pravilu povećava pa ju je potrebno snižavati jer previsoke pH vrijednosti izazivaju iritaciju očiju i sluznice, dok se u zraku osjeti poznato „zaudaranje klora“. Uz to, dolazi do formiranje opasnog i neestetskog taloga kamenca na stepenicama, voda ima “mliječni izgled”, te će se značajno umanjiti efikasnost kemijskih proizvoda za tretiranje vode.

Klor u obliku granula nikako se ne smije baciti direktno u bazen jer će nagristi foliju, nego ga je potrebno prvo otopiti u vodi i tek zatim uliti u bazen.

Mijenjanje vode u bazenima.

Koliko često trebate mijenjati vodu u bazenu, uvelike ovisi o vašoj svakodnevnoj rutini održavanja. Važno je održavati razinu slobodnog klora i pH na pravim razinama. Razina pH vrijednosti vode u bazenu trebala bi biti između 7,2 i 7,6. pH vrijednost bazenske vode se podešava uz pomoć regulatora. Za povećanje pH vrijednosti bazenske vode koristi se regulator pH plus-granulat, a za smanjenje se koristi regulator pH minus-granulat.

Svakodnevno testirajte vodu da biste utvrdili pH vrijednost i razinu klora. Ako održavate stalne razine, ne morate mijenjati vodu u bazenu toliko često. Korištenje dobrog filtra i njegovo čišćenje redovito održava vodu čistom, kao i automatsko usisavanje bazena.

Obratite pažnju na pojavu algi

Alge su čest problem u bazenima koje narušavaju izgled bazena. Prvi znak pojave algi u bazenu su skliske stjenke bazena. Voda u bazenu postaje zamućena, a u ekstremnim slučajevima osjeća se i neugodan miris. Suzbijanje algi u bazenima obavlja se tzv. algicidima.

Danas se za održavanje bazenske vode vrlo često koriste tzv. multifunkcionalne(Quattrotabs) tablete za dugotrajno doziranje. Radi se o posebnim tabletama sa četiri funkcije u njezi bazenske vode. Preporučuje se staviti ih u plovak za doziranje kako bi se mogle polako i ravnomjerno otopiti. Istodobno se oslobađa aluminij za flokulaciju, klor za dezinfekciju i bakar za sprječavanje rasta algi.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti