Održana 4. sjednica Sabora ŽSB

0
95
Danas je u Travniku s početkom u 10 sati održana 4. sjednica Sabora Županije Središnja Bosna. Na Dnevnom redu je bilo ukupno 9 točki.

Zastupnici su na samom početku postavili nekoliko zastupničkih pitanja, a najzanimljivije je bilo svakako ono koje se tiče saniranja posljedica nakon obilnih poplava koje su zadesile i Županiju Središnju Bosnu, a posebno općinu Busovača. Ovo pitanje postavila je zastupnica Suzana Krišto iz HDZ-a BiH. Zastupnik Ilija Nakić, također iz HDZ-a BiH, prilikom postavljanja zastupničkog pitanja posebnu pažnju posvetio je strukturi zaposlenih u tijelima Vlade i Sabora ŽSB gdje je zatražio podatke o postotcima zaposlenih iz konstitutivnih naroda.

Nakon postavljanja zastupničkih pitanja, zastupnici najviše institucije vlasti u Županiji Središnja Bosna su većinom glasova usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Županije Središnja Bosna.

Druga točka dnevnog reda ticala se Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu županijskih ministarstava i drugih tijela županijske uprave Županije Središnja Bosna. Na dnevni red današnje sjednice napokon je stavljena ova točka i to nakon prošlogodišnjih inicijativa zastupnice Suzane Krišto iz HDZ-a BiH. Naime, zastupnica Krišto predložila je izmjene i dopune spomenutog Zakona s ciljem promjene naziva ministarstva tako da bi novi naziv ministarstva glasio “Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa”.

Uz ovo, predložila je i promjenu djelokruga ministarstva:

„Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa obavlja upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje mjerodavnosti Kantona u oblasti obrazovanja, znanosti,pitanja mladih, kulture, športa i to:
– bavi se pitanjima mladih vezanim za poboljšanje statusa mladih te objedinjuje mjere i aktivnosti na poboljšanju statusa mladih u suradnji s drugim ministarstvima i organima uprave, kao i praćenje provođenje mjera iz strategije za mlade KSB.”

“S obzirom na to da se mladi ljudi susreću s nizom problema koji otežavaju život mladih u Kantonu Središnja Bosna, a zbog čega se najčešće odluče za odlazak u zemlje Zapadne Europe, neophodno je imati poseban odnos spram ove problematike odnosno moramo poduzeti mjere što prije kako bi osigurali povoljniji ambijent za život i zadržali mlade u Središnjoj Bosni”, kazala je zastupnica Krišto.

Zastupnici Sabora Županije Središnja Bosna nakon kraće rasprave jednoglasno su usvojili spomenuti Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu županijskih ministarstava i drugih tijela županijske uprave Županije Središnja Bosna.

U izjavi za medije nakon sjednice zastupnica Krišto kazala je:

“Zadovoljstvo mi je što smo danas jednoglasno, a na moj prijedlog, u Saboru donijeli Nacrt o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu kantonalnih ministarstava i drugih tijela kantonalne uprave KSB, što su prihvatili moj prijedlog, te da smo time iskazali opredjeljenje za sustavno rješavanje problema i poboljšanje statusa mladih u Županiji Središnja Bosna.”

“Kao predlagač zakona sa zadovoljstvom ću sve utemeljene prijedloge i sugestije uvrstiti prilikom izrade Prijedloga”, dodala je ona.

Jednoglasno je data i Suglasnost na Nacrt urbanističkog plana općine Donji Vakuf 2017-2027. godina.

Zamjenik direktora Službe za zapošljavanje Županije Središnja Bosna Marinko Krajina podnio je izvješće o radu Službe koje je nakon kraće rasprave usvojeno većinom glasova, a većinom glasova usvojeno je i Izvješće o izvršenju Financijskog plana Službe za zapošljavanje Kantona Središnja Bosna za 2018. godinu. Zastupnici su u nastavku sjednice usvojili i Izvješće o radu Zavoda za javno zdravstvo Županije Središnja Bosna za 2018. godinu, Izvješće o izvršenju Financijskog plana Zavoda za javno zdravstvo Županije Središnja Bosna za 2018. godinu te Plan rada spomenutog Zavoda. Spomenute točke dnevnog reda zastupnicima je prezentirao direktor Zavoda Sead Karakaš.

Zadnja točka Dnevnog reda bila je Izvješće o izvršenju Financijskog plana Županijskog ravnateljstva za ceste za 2018. godinu, koja je, također, većinom glasova usvojena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.