Održana 27. sjednica Sabora ŽSB: Bolnice u ŽSB poslovale pozitivno

Danas je u Travniku održana 27. sjednica Sabora Županije Središnja Bosna na kojoj su usvojena izvješća o radu pet bolnica čiji je osnivač Županija Središnja Bosna (Hrvatska bolnica Dr. fra Mato Nikolić Nova Bila, Bolnica Travnik, Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik, Opća bolnica Jajce i Opća bolnica Bugojno), kao i Izvješće o radu Zavoda za javno zdravstvo Županije Središnja Bosna.

Zdenka Džambas, predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a BiH, tijekom izlaganja naglasila je kako je klub zastupnika HDZ-a BiH razmatrao financijska izvješća i analize poslovanja bolnica u ŽSB te donio nekoliko zaključaka:

„S obzirom na to da se radi o 2021. godini koja je bila opterećena pandemijom i posljedicama pandemije virusa COVID-19, a kojim su posebno opterećene bile bolnice, ovom prilikom zahvaljujemo svim zdravstvenim radnicima koji su učinili sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi spasili živote naših građana. Uz pomoć Zavoda za javno zdravstvo, Fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva zdravstva i socijalne politike, naše su bolnice uspješno završile 2021. godinu u financijskom poslovanju“, naglasila je Džambas istaknuvši:

„Nabavljeni su najsuvremeniji uređaji za dijagnostiku te stoga bolesnici više neće morati čekati i po šest mjeseci na rezultate iz kliničkih centara. Također, zbog nedostatka kadrova, posebno specijalista za pojedine bolesti, pozdravljamo namjeru uprava bolnica za iznalaženje sredstava za stipendiranje studenata medicinskih fakulteta, kao i specijalizanata.“

U izjavi za medije nakon održane sjednice, zastupnica Džambas naglasila je kako je nedavno usvojen Zakon o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju bolnica i kliničkih centara u FBiH. Ovim Zakonom, kako je naglasila, prepoznate su bolnice u ŽSB te će u naredne tri godine moći računati na dodatna sredstva za projekte koji će poboljšati uvjete rada u bolnicama, otvaranje laboratorija, specijalističkih ordinacija, a sve u cilju uspješnijeg i pravovremenog liječenja u ŽSB.

Resorni ministar zdravstva i socijalne politike ŽSB Anto Matić (HDZ BiH) naglasio je kako su sve bolnice poslovale pozitivno, osim bolnice u Jajcu koja je imala akumulirani deficit iz proteklog razdoblja.

“Bolnica Jajce nedavno usvojenim Zakonom o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju bolnica i kliničkih centara u FBiH dobila je dva milijuna KM. Idući ćemo tjedan sazvati sastanak ravnatelja bolnica i obavijestiti ih da napišu programe kako bismo mogli povući sredstva bolnicama iz tog zakona. Kad su ostale ustanove u pitanju, možemo biti zadovoljni, svi su radili pozitivno i svi su bili odgovorni prema financijama”, rekao je Matić.

Na današnjoj sjednici Sabora ŽSB, zastupnik Ilija Nakić (HDZ BiH) uputio je Inicijativu za proglašenje Dana Županije Središnja Bosna. Tijekom izlaganja obrazložio je kako svaka općina u ŽSB ima svoj dan, kao i druge razine vlasti.

„S obzirom da sve općine u Županiji Središnja Bosna imaju svoj dan, kao i druge razine vlasti u BiH, mišljenja sam da i naša Županija Središnja Bosna treba imati svoj dan. On bi bio dobra prilika za analiziranje rada i ostvarenih rezultata Sabora ŽSB, Vlade ŽSB te svih drugih institucija i ustanova u ŽSB“, rekao je zastupnik Nakić te naglasio kako bi Dan ŽSB bio prigoda i za nagraditi zaslužne za promociju i razvoj ŽSB.

Zastupnica Suzana Krišto (HDZ BiH) je uputila inicijativu Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa ŽSB i Službi za zapošljavanje ŽSB da izmjenom i dopunom propisa, našim studentima koji završe studij izvan BIH, osiguraju prijavljivanje na evidenciju Službe za zapošljavanje na temelju potvrde o završetku studija ili uz potvrdu da je proces nostrifikacije u tijeku, a s ciljem ostvarivanja svih prava.

Zastupnica Krišto je također uputila i inicijativu Ministarstvu unutarnjih poslova ŽSB da na adekvatniji način skladište i čuvaju oduzetu imovinu koja se nalazi ispred policijskih stanica diljem Županije, jer trenutni način skladištenja uz glavnu prometnicu narušava i izgled same općine.

Značajnu inicijativu prema Vladi ŽSB uputila je i zastupnica Dajana Maros (HDZ BiH). Naime, zastupnica Maros je zatražila Dosljedno provođenje Zakona o radu na osnovi Zabrane nejednakog postupanja po članku 60. stavak 1., u smislu stvaranja pritiska na Udruženje poslodavaca kada je u pitanju zaštita trudnica.

“Jedan od većih problema u BiH koji je postao i krucijalna posljednjih godina je povreda prava na radnom mjestu, problem žena koje odluče osnovati obitelj. To je jedan od razloga i masovnog odlaska ljudi iz države jer nemaju apsolutno nikakvu zaštitu kada je u pitanju ova tema. O istoj se razgovara već prilikom javljanja na natječaj za posao gdje poslodavac otvoreno postavlja pitanje vezano za bračno stanje, planove u budućnosti i slično. U Zakonu o radu jasno je definirano da poslodavac ne smije postavljati pitanja koja se ne tiču radnog odnosa direktno, ali smo svakodnevno svjedoci da se ta ista prava ne poštuju. Slučaj koji se često ponavlja jeste da se zaposlena na neodređeno vrijeme „natjera“ potpisati sporazumni raskid ugovora o radu ili se istu pozove na povratak radu odmah nakon isteka porodiljnog. Također, poslodavci zloupotrebljavaju pravilo o otkazu ugovora o radu radi povrede radne obveze i nepoštivanja radne discipline”, naglasila je zastupnica Maros u svom izlaganju.

“Zbog navedenih i realnih svakodnevnih slučajeva žene izbjegavaju naći zaštitu sudskim putem. Kako zaštiti žene čije je pravo povrijeđeno? Stvoriti pritisak kada je u pitanju ova tema i ukazati mnogu veću pozornost u svrhu solidarnosti, ali i zajedničkog interesa, s dugoročnom namjerom jer ovo je problem koji u velikoj mjeri utječe na demografsku politiku našeg društva”, dodala je.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proglašenju Prokoškog jezera spomenikom prirode u skraćenom postupku kao i Mišljenje na federalni Nacrt zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kino „Theatre“: Od 28.4. pogledajte filmove NOTRE-DAME U PLAMENU i LOŠI MOMCI

NA DANAŠNJI DAN 30 godina od raketiranja Busovače