Održana 21. sjednica Općinskog vijeća Busovača

0
223
Danas je u velikoj dvorani Općinskog vijeća Busovača održana 21. sjednica Općinskog vijeća Busovača. Sjednica je održana pod predsjedanjem predsjedatelja OV Busovača Josipa Mravka.

Prije samog početka sjednice, vijećnik Marko Šantić (HDZ BiH) uputio je načelniku i nadležnim službama dva vijećnička pitanja. Prvo se tiče saniranja puteva, propusta, mostova i sl. prouzrokovanih poplavama koje su pogodile našu općinu. Uz to, vijećnik Šantić pitao je načelnika i nadležne o iznosu sredstava koji je uplaćen na račun Općine Busovača, a u svrhu saniranja šteta od poplava te je zatražio popis osoba koje su „možda“ dobile sredstva s viših razina vlasti i od Općine Busovača.

Dnevni red sjednice OV Busovača usvojen je uz manje izmjene. Načelnik Općine Busovača Asim Mekić kao predlagatelj točke „Davanje suglasnosti za kreditno zaduženje Doma zdravlja“ povukao je spomenutu točku s dnevnog reda današnje sjednice. Obrazloženje je dao predsjednik OV Busovača Josip Mravak kazavši kako postoji mogućnost otpisa kamata od strane Porezne uprave FBiH, što će nadležne općinske službe istražiti tijekom idućeg mjeseca.

Uz to, kolegij OV Busovača na jutros održanoj sjednici predložio je novu točku na dnevnom redu pod nazivom „Informacija o stanju u gospodarstvu na temelju raspoloživih podataka iz 2018. godine“, a što je OV Busovača jednoglasno usvojilo uz ostale točke dnevnog reda predviđene za današnju sjednicu OV Busovača.

Informacije o stanju (ne)uposlenosti i stanju sigurnosti prometa i javnom redu i miru u općini Busovača za 2018. godinu bile su na dnevnom redu današnje sjednice OV Busovača. Informacije vijećnicima prezentirala je voditeljica ispostave Zavoda za zapošljavanje KSB Marica Akrap odnosno zapovjednik PS Busovača Mladen Ćosić.

Vijećnik OV Busovača Slaven Katava (HDZ BiH) aktualizirao je problematiku nekontroliranog parkiranja u svim gradskim ulicama i problem blokiranja pojedinih ulica kada je u pitanju parkiranje dostavnih vozila. Posebno je istaknuo problem parkiranja vozila u Ulici branitelja domovine gdje vozači na duži period ostave vozilo parkirano u dvosmjernu ulicu. Ervin Prosjanović ispred kluba Vijećnika SDA pitao je kada će gradske ulice biti pokrivene video nadzorom, a što je zajednički projekt Općine Busovača i MUP-a Kantona Središnja Bosna. Pero Marković, vijećnik HDZ-a BiH istaknuo je i problem parkiranja u Ulici Kulina bana gdje su vozila svakodnevno nepropisno parkirana što stvara velike probleme uposlenicima Srednje škole „Busovača“, Mješovite srednje škole „Busovača“ i ostalih poduzeća i objekata u ovoj ulici.

Treća točka dnevnog reda bila je „Analiza zdravstvenog stanja pučanstva i higijenskih prilika u općini Busovača“, a izvještaj Općinskom vijeću Busovača podnijela je glavna medicinska sestra Hadisa Delić.

Na inicijativu vijećnika Šemsudina Mekića (SDA) i Marka Šantića (HDZ BiH) usvojen je zaključak o rješavanju problematike lokalnih vodovoda odnosno bakteriološke ispravnosti istih. Cilj je najmanje dva puta godišnje kontrolirati kvalitetu i ispravnost vode u lokalnim vodovodima.

Vijećnici su pod četvrtom točkom dnevnog reda usvojili Izvješće o radu Općinskog vijeća Busovača za period 1.1.2019. do 30.6.2019. godine.

Pod petom točkom dnevnog reda, nakon duge i iscrpne rasprave, OV Busovača dalo je suglasnost na Odluku Skupštine o usvajanju Cjenika komunalnih usluga JKP Komunalac Busovača. Uz to, usvojen je zaključak o izradi novog Cjenika komunalnih usluga JKP Komunalac Busovača koje uprava poduzeća u suradnji sa Skupštinom treba pripremiti i predložiti do kraja 2019. godine.

Pomoćnik načelnika Edin Šabanović pod šestom točkom dnevnog reda prezentirao je Informaciju o financijskim rezultatima poslovanja gospodarskih subjekata općine Busovača za 2018. godinu. Istaknuo je evidentan napredak u gospodarstvu i sve bolje poslovne rezultate busovačkih poduzeća.

Pod tekućim pitanjima i na samom kraju 21. sjednice OV Busovača, Mirsad Mekić kao koordinator na projektu „Dijalog za budućnost“ predstavio je Izvješće o radu dijaloške platforme „Dijalog za budućnosti“ koju provodi UNDP, UNICEF, UNESCO, pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i financiranjem Fonda za izgradnju mira UN-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.