Od danas obavezno posjedovanje zimske opreme

U razdoblju od 15.11. do 15.04 naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

Prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:

Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:

1. Gume sa zimskim profilom na svim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili

2. Gume s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila s više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:

1. Gume sa zimskim profilom na pogonskim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili

2. Gume s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolniku, ugažen snijeg na kolniku, kiša ledi na kolniku, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Podsjećamo, u skladu s članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz prometa i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Islamistički portal na bošnjačkom jeziku pokolj u Parizu nazvao “radosnom viješću”

Na Čepu proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića