spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Od danas kruh skuplji za 20 feninga, pekari sumnjaju da će rast cijena tu i stati

Val poskupljenja se nastavlja i na vidiku nema kraja, a od danas će u prodavaonicama građani BiH plaćati skuplji kruh. Tri najprodavanija proizvoda kompanije Klas – polubijeli, narodni i penzionerski kruh, od danas će biti skuplji za 20 feninga.

Polubijeli i narodni kruh koštat će 1,70 KM, a penzionerski 1,20 KM.

Ovo je već drugo poskupljenje kruha u tijeku ove godine, a proizvođači su tada kao razlog naveli poskupljenje pšenice na svjetskom tržištu zbog rata u Ukrajini. Također, na cijenu je utjecalo i poskupljenje goriva.

Banjalučki mediji javljaju da će od 1. prosinca u entitetu RS kruh također trebao poskupjeti za 10 feninga, a već sada u Banja Luci košta 2 marke. Obični kruh (oko 600 grama) u tom gradu trenutno košta od 1,80 do 2 KM.

Pekari najavljuju da bi cijene mogle nastaviti s rastom početkom naredne godine s obzirom da očekuju dodatna poskupljenje brašna i energenata, prvenstveno električne energije.

Ekonomska situacija u BiH je sve teža s obzirom da cijene rastu iz dana u dan, a platežna moć građana je u prosjeku ostala na istom nivou prije poskupljenja. U najtežem položaju su umirovljenici i oni građani s minimalnim primanjima kojima pored poskupljenja osnovnih životnih namirnica u prilog ne ide ni zimska sezona kada će poskupjeti i energenti.

Cijene kruha su porasle i u zemljama regije, kao i Europske unije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM